Плевнелиев: „Българската Коледа“ ни напомня, че има хора, изпаднали в беда и ни дава шанс да помогнем

Снимка: president.bg
„В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания“ е темата на новото издание на благотворителната кампания
Снимка: president.bg
Снимка: president.bg

Вече 13 години „Българската Коледа“ е нашата лична грижа за здравето на българските деца и ни напомня, че има хора, изпаднали в беда, а на нас ни дава шанс да помогнем. Искрено вярвам, че в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, отново ще обединим усилията си, водени от най-голямата ни отговорност – грижата за здравето на децата.“

За това призова президентът Росен Плевнелиев като благодари на всички, които са дарявали за кампанията и които ще продължават да го правят и представи резултатите, постигнати през изминалите пет години.

Държавният глава заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа“ поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него. Росен Плевнелиев подчерта, че за 13-те години 3 409 деца са получили помощ, за да се преборят с болестта, общо 28 млн. лв. са събраните средства през годините и 229 лечебни заведения в цялата страна са получили като дарение съвременна високотехнологична апаратура за лечение и рехабилитация.

„Приетите през 2012 г. нови правила за набиране и разпределение на средствата от благотворителната инициатива имат  за цел тя да стане максимално прозрачна, обществено отговорна и ефективна в преследване на мисията, която си е поставила. Една от ключовите промени, въведени с тези правила, бе създаването на Експертен съвет, който разглежда постъпилите молби за подпомагане и избира ежегодна обществено значима тема с цел намиране на устойчиви решения в областта на детското здравеопазване, която да допълва дейността на „Българската Коледа“, допълни държавният глава.

Президентът Плевнелиев заяви, че през 2012г. са подпомогнати 358, а предоставените за тях средства са над  770 000 лв. и нова медицинска апаратура за 13 болници в страната на обща стойност близо 600 000 лв. По време на кампанията през 2013г., посветена на  рехабилитацията на деца с неврологични заболявания са събрани 2 072 500 лв., осигурена е подкрепа за лечение и рехабилитацията на 485 деца и  е реализирана основната цел на кампания 2012/2013г. – ежедневна, високоспециализирана и високотехнологична рехабилитация да стане реално достъпна в цялата страна. „Благодарение на щедростта на своите дарители, кампанията успя да помогне за развитието на десет рехабилитационни центъра в цялата страна, дарявайки им медицинска апаратура за близо милион и половина лева.“, каза още Росен Плевнелиев.

„През 2014 г. „Българската Коледа“ с тема – „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух” успяхме да съберем 2 163 004 лева благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, а с близо 950 000 лв. подкрепихме 524 деца. Останалите средства „Българската Коледа“ дари за медицинска апаратура на 30 лечебни заведения от цялата страна. В рамките на кампания 2014/15 г. поставихме във фокуса на благотворителната инициатива грижата за децата с вродени заболявания, събрахме близо 2 млн.лв. и подкрепихме 496 деца за диагностика, лечение и рехабилитация, осигурихме и съвременна високотехнологична апаратура за 10 университетски и областни лечебни заведения.“, заяви държавният глава като подчерта, че чрез дарената апаратура „Българската Коледа“ е дала възможност да се подобри диагностиката и лечението на децата с вродени заболявания в цялата страна.

Росен Плевнелиев каза още, че по време на тринадесетото издание на благотворителната инициатива през 2016 г., посветена  на децата в реанимация са събрани почти 2 400 000 лв., а с над 600 000 лв. от тази сума са  помогнати на 480 деца за диагностика, лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства. Дарена е медицинска апаратура за над милион и половина лева на 19 лечебни заведения от цялата страна, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение. „Чрез подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение, инициативата „Българската Коледа“ помогна за спасяването на детски живот. Ролята на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ не се изчерпва само с това да  набира и разпределя средства за подпомагане на деца и лечебни заведения, нейната цел е и да намира решение на проблемите.“, заяви президентът.

Държавният глава акцентира, че през последните години са направени промени в клиничната пътека за рехабилитация на деца с церебрална парализа, деца с ревматоиден артрит и за деца с нефротичен синдром, което е дало възможност медикаментозната им терапия да бъде осигурена от Националната здравноосигурителна каса. Благотворителната инициатива има своя принос и за въвеждане на скрининг за очни  и слухови заболявания и за решаване на въпроса с финансирането на подмяната на речевите процесори, компонент от кохлеарната система при имплантираните деца.

„Българската Коледа“ не е само инициатива на държавния глава, а е кауза, която обединява всички в името на детското здраве и ни дава възможност да проявим съпричастност към съдбата на изпадналите в беда деца и техните семейства. Когато солидарността наистина започва да променя човешки съдби, тогава каузата е заразяваща и  дава пример на всички в обществото.“, заяви държавният глава. По думите на президента независимо дали дарителите са помогнали с 1 лев чрез sms на номер 1117 или с корпоративно дарение за 100 000 лева, тяхната помощ е еднакво важна за децата и за лечебните заведения в страната.

Кампания 2016/2017

Снимка: president.bg
Снимка: president.bg

„В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания“ е темата на новото издание на „Българската Коледа“ кампания 2016/2017 година, съобщи президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава обяви официално стартът на четиринадесетото издание на благотворителната инициатива, която се провежда под негов патронаж.

Държавният глава заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа“ поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него. „Новото издание на „Българската Коледа“ си поставя амбициозната цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания чрез осигуряване на модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение и рехабилитация в университетските и областни лечебни заведения. Тази апаратура ще даде възможност за осъществяването на навременна и прецизна диагностика, и оптимално лечение при тези заболявания.“, посочи президентът Плевнелиев.

Росен Плевнелиев подчерта, че тежките хронични заболявания при децата протичат за дълъг период от време, а често и през целия живот. Различни по степен на тежест хронични заболявания засягат все повече деца. На страдащите от тежки хронични заболявания деца „Българската Коледа“ ще помогне за осъществяване на диагностика, включително генетични изследвания, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия.

„Дарителството ни прави по-добри и ни кара да се чувстваме пълноценни личности, защото какво друго, ако не доброто дело, осмисля човешкия живот и какво друго, ако не подадената ръка и спасеното дете, ни прави хора“, заяви държавният глава. Росен Плевнелиев посочи, че помощта за най-уязвимите дава вяра, оптимизъм и надежда, подрежда  ценностите ни и събира заедно стотици хиляди българи.