Кристалина Георгиева за съмненията, че е в конфликт на интереси: Неверни твърдения и спекулации

Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.
Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.
Световната банка е партньор на ЕК, с нея имаме споразумение, според което парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение, пише във Фейсбук еврокомисарят
Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.
Снимка от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева.

Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет чрез публикация в изданието „Политико“, написа във Фейсбук зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Световната банка е партньор на ЕК, с нея имаме споразумение, според което парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение, пише тя.

Георгиева посочва, че споразумението съществува от 2009 г., а през 2014 г. е било подновено с условие да се преразгледа през тази година. Това беше направено в съответствие с всички процедури на ЕК, заявява тя.

Не е вярно, че Световната банка взима комисиона от 17 на сто за управлението на средства. Често комисионата е между два и пет процента, и при всяко положение е до седем процента – таванът, определен по правилата на комисията, добавя Георгиева. Предложението за единен одит е в съотвтствие с препоръките на Европейската сметна палата – институцията, която бди над доброто разходване на европейския бюджет. Конфликт на интереси няма. Подробностите около споразумението са договорени от службите на ЕК, без моето пряко участие, заявява Георгиева.

По-рано днес европейската редакция на сайта „Политико“ се усъмни, че Георгиева, която подаде оставка от ЕК и се връща в Световната банка, е в конфликт на интереси. Това съмнение се основава на документи и разследване на медиата, според което Георгиева е подписала наскоро промени, с които служителите и консултантите на банката могат да получават възнаграждение по проекти до 17 на сто от тяхната стойност.

Председателят на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Ингеборг Гресле коментира пред изданието, че подобно възнаграждение е невиждано и би ощетило онези, за които ЕС дарява средства чрез Световната банка. В допълнение „Политико“ посочва, че Георгиева е предложила ЕС да не прави собствена оценка на разходите на бюджетни средства, когато е направена външна оценка.

cyhgy-6wiaeqkbz