Алиса чукна 150

Книгата на Луис Карол още прз ХІХ век успява да се адаптира към това, което днес бихме нарекли мултимедия и маркетинг
Alice
Рисунка на Алиса, създаена от Луис Карол.

 

Една от най-обичаните детски книги от викторианската епоха „Алиса в страната на чудесата“ стана на 150 години. Рожденият ден ще бъде отпразнуван по различен начин в цял свят – от Япония до Бразилия, пише „Дневник“.

Сред изложбите, които се организират на много места за годишнината, е и тази в в Остин, Тексас, която се открива днес.

Любопитен е фокусът й: тя показва преди всичко как „Алиса в страната на чудесата“ веднага успява да се адаптира към това, което днес бихме нарекли мултимедия и маркетинг.

Ьвсъе2
Издание от 1898 г.

Книгата на Луис Карол е публикувана през 1865 г. и съвсем скоро след това тя е адаптирана за театрална постановка. След театъра започват да се продават играчки на тема Алиса, а след тях тя е сред първите героини, които влизат в киното на все още прохождащата филмова индустрия.

„Книгата не съдържа приетите конвенционални поуки и етика на времето. Карол ги разиграва така, че ги обръща с краката нагоре“, казва за „Ройтерс“ Даниел Брюн Сиглер, кураторът на изложбата на Тексаския университет в Остин.

Изложбата е в Hary Ransom Center, където се пазят над 200 ръкописа и вещи на писателя – редки публикации, писма и фотографии.

sunday-mirror-image-4-167691452
Истинската Алиса.

В нея се показва как Чарлз Лудвиг Догсън – както е истинското име на писателя – математик в Оксфордския университет, който написва историята за дъщерите на декана си, и по-специално за Алис Лидъл, в един момент трябва да започне балансира между академичния си живот, и този на автор на все по-популярна книга.

Догсън кани за художник на книгата си Джон Тениъл, един от най-известните илюстратори за времето си. Колкото по-голяма ставала славата им, толкова повече умора започнали да изпитват от нея. Догсън често изобщо и не отварял писма, адресирани до Луис Карол. Колкото до Тениъл: „Изтръпвам само при споменаването на „Алиса в страната на чудесата“, написал в писмо до приятел, което изложбата показва. Въпреки това Луис Карол започва да става част от „маркетинговата“ кампания. Той активно помага при работата по театралната постановка.

Любопитно е как още през ХІХ век една книга поражда индустрия: картички и играчки на тема Алиса заливат пазара и са едни от най-обичаните – от най-обикновените кукли до специалните хартиени ивици, които се въртят през специален прожектор и показват вид анимация. През 1958 г. Алиса излиза като аудио книга.

„Има много хора, които се срещат с Алиса чрез филмите, играчките, или адаптираните версии на книгата, но никога не са чели оригинала. Те били толкова популярни, че буквално измествали историята на Карол“, казва Сиглер.

Alice-in-Wonderland-tim-burton-9171481-1024-513
Страната на чудесата според Тим Бъртън.

Алиса е сред най-експлоатираните образи и до днес. Приключенията й са в над 25 филма, от анимация на Дисни до 3D на Тим Бъртън, в стотици театрални постановки, едва ли има език, на който да не е преведена и издадена, а пародиите на тема „Алиса“ едва ли биха могли да бъдат изброени.

Ако ви се дочете, ето книгата ТУК.