Плашат Бареков с убийство, иска охрана от НСО

Имал основание да подозира, че изказванията му срещу Христо Ковачки са провокирали заплахите
Николай Бареков
Снимка: barekov.com

Николай Бареков е сигнализирал главния прокурор Сотир Цацаров за заплахи за живота си и е поискал от премиера Бойко Борисов и от президента Росен Плевнелиев НСО да му осигурят охрана.

Заплахите за убийство са отправени чрез SMS-си на телефона на лидера на „България без цензура“ и евродепутат от групата на ЕКР, както и през медиите, твърдят от ББЦ.

Сигналът за заканите е подписан от председателя на Контролния съвет на ББЦ Мария Календерска, с когото Бареков живее на семейни начала.

„Част от нападките, на които е подложен напоследък г-н Бареков са свързани със заплахи за физическа саморазправа, които целят разчистване на сметки.Имаме основателни причини да се съмняваме, че публичните му изказвания, в които се дебатират политическите му отношения с Христо Ковачки, са провокирали поръчителство за посегателство върху личността му.

Ясен пример за това е публикацията в ежедневно издание, принадлежащо към голяма и реномирана медийна група, позоваваща се на собствен източник, а именно в-к „Всеки ден“ в броя от 03 февруари 2015 г., която прилагаме към настоящото писмо, със заглавие: „Плашат Бареков с побой”, в която недвусмислено се твърди, че според източници на изданието се планират „цензуриране с гьостерица”, „здрав кьотек” и „мариз”, се посочва в сигнала.

В него се отправя молба за осигуряване на персонална охрана на Николай Бареков в качеството му на член на Европейския парламент и председател на ПП „България без цензура“, която охрана да обезпечи неговата физическа сигурност и да гарантира неприкосновеността на личния му живот, както и да документира евентуално посегателство върху личността му през времето, когато той се намира на територията на България.

По редица причини г-н Бареков почти не пребивава в България и ресурсът на НСО няма да бъде ангажиран в голяма степен, са изчислили авторите на сигнала.

Vevesti.bg