Лозан Панов: Делото срещу Цветанов във ВКС ще се гледа от независим съд, избран публично

Лозан Панов по добра
Когато се стигне до последна инстанция делото срещу Цветан Цветанов ще бъде разгледано от независим съд, а случайното разпределение на процеса ще бъде публично.

Това заяви пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който днес встъпи в длъжност по време на закрит пленум.

Панов заяви, че няма да окаже натиск върху съдийския състав, който ще гледа делото. Изказването му е във връзка с прогнозата, която адвокатът на Цветанов Менко Менков направи, че 4-годишната ефективна присъда ще бъде отменена и така клиентът му ще бъде оправдан.
Общите събрания на трите колегии на Върховния касационен съд (ВКС) сами ще изберат ръководителите си, които са и зам.-председатели на съда, увери още Лозан Панов.

Общите събрания на трите колегии на Върховния касационен съд (ВКС) сами ще изберат ръководителите си, които са и зам.-председатели на съда, увери още Лозан Панов.

Предложението колегиите сами да изберат ръководителите си е на самия Панов. По думите му това е най-демократичният подход и той ще се съобрази с мнението на съдиите. Очаква се общите събрания да се проведат на 19 февруари.

На пленума съдии от Наказателната колегия са попитали Панов какво е становището му за изказването на члена Висшия съдебен съвет Светла Петкова по време на изслушването за шеф на ВКС. Тогава Петкова определи конкурентката на Панов и председателка на Наказателната колегия Павлина Панова като част от статуквото, отговорно за състоянието на съдебната власт.

Панов е казал на съдиите, че има становище, но ще го изрази на заседанието на ВСС в четвъртък, пише „Правен свят“.