Пенсионните фондове са готови да плащат пенсиите на хората, полагали тежък труд

Daniela-Petkova

Дейността на професионалните пенсионни фондове е била тема на разговор на днешната редовна среща по въпросите на пенсионната система в Министерството на труда и социалната политика.

Осигуряваните само в НОИ – тоест преди 2000 г., да получават пенсия само от там. За осигуряваните и в НОИ, и в професионален фонд – които са мнозинството от случаите, предстои решението все още да се обсъжда.

Пенсионните фондове са готови да плащат пенсиите на хората, полагали тежък труд от т. нар. първа и втора категория, обяви членът на Асоциацията на пенсионните дружества Даниела Петкова, цитирана от „Дневник“.

По думите на Петкова първите пенсионери, осигурени само в частен професионален фонд, ще се появят след около пет години, т. е. 20 години след създаването на тези фондове.

Проблемът е за хората, чиито работодатели не са внасяли редовно вноски и имат малки суми по партидите. Тъй като ще получават намалена пенсия от частния фонд. Вариант за тях може да е отлагане на пенсионирането, допълни Петкова. Според нея в професионалните фондове, за разлика от универсалните, има много по-малко хора с пропуски в осигуряването и обикновено става дума за работници от конкретни предприятия. Тя даде пример за обратното – жени, които вече имат натрупани по партидите си по 35 хил. лв. и мъже с по 39 хил. лв.

Петкова прогнозира, че пенсиите на висококатегорийните работници ще нарастват с годините, защото парите им ще продължават да носят доходност и след пенсионирането.

На срещата Министерството на финансите е предложило осигурените в професионалните фондове да могат да прехвърлят парите си към НОИ и обратно по желание, каквото е предложението и за работещите в трета категория труд, осигурени в универсалните фондове. Според вицепремиера и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин идеята не е добра, защото става дума за основна, а не допълваща пенсия, каквато дават универсалните фондове.

Самите фондове пък предлагат възможност за избор, но само към момента преди пенсионирането, така че всеки да може да направи сметка дали ще получава повече от НОИ или от частния фонд.