Йордан Соколов за делата срещу Цветанов: Просто са искали да бъде атакуван и отстранен

Бившият парламентарен шеф коментира в интервю присъдата на Цветанов, Филип Златанов и разработката „Червеи“
Йордан Соколов
Снимка: BULGARIA ON AIR bgonair.bg, архив

„За мен е смущаващо, че се повдига обвинение за отказ да се допуснат специални разузнавателни средства (СРС), след като Цветанов в продължение на години беше обвиняван, че е допускал подслушване. Смущава ме, че след като има 6 отказа, накрая той разрешава подслушване.“

Това каза Йордан Соколов, бивш шеф на парламента и вътрешен министър в правителството на Филип Димитров, в интервю за „24 часа“. Той коментира вчерашното си изказване, че присъдатата на Цветан Цветанов няма да издържи пред ВКС.

От обясненията на неговия адвокат излизаше, че е отказано подслушване, когато искането е било за установяване на кражба на няколко катерушки. Те били взети от детски кът в заведение, а после били занесени в частен имот, казва Соколов.

Това по НК не е тежко престъпление. Конституцията и Законът за СРС допуска тяхното прилагане само когато има тежко престъпление, което се наказва с над 5 г. затвор. Задавам си въпроса: съдът изследвал ли е наистина това ли е престъплението, което е трябвало да бъде разкрито или предотвратено, и дали то е било тежко. Да не би отказът да е законосъобразен, допълва той.

Йордан Соколов не изключва и да е имало натиск върху съда.

„И четирите дела срещу Цветанов се образуваха преди изборите 2013 г. Две от тях вече завършиха с оправдателни присъди. Но целта беше наистина един важен фактор не само в управлението, но и в партия ГЕРБ – знае се, че в партийно отношение човекът, който най-много е направил за изграждането на ГЕРБ, е Цветанов, просто да бъде атакуван и отстранен“, казва бившият парламентарен шеф.

„Ако искаме да имаме върховенство на закона и той да се прилага еднакво за всички, е време да се търси отговорност за предявени несъстоятелни обвинения. Не може прокурор да действа с цялата власт на закона, и след това да се окаже, че няма никакви доказателства или че деянието не е престъпление, и обвиненият да бъде оправдан. И никой да не носи отговорност“, допълва Соколов.

Той дава и пример: „Вземете случай от скоро, в който самата прокуратура оттегли обвинението си за подслушването. Главният прокурор тогава разпореди проверката да се извърши от 10 прокурори. Да се установи дали с една кола (кетчър – бел.ред.) не е подслушвано. Според колегата Менков, адвокатът на Цветанов, много скоро е било получено писмено доказателство от фирмата, производител или продавач на тази кола, че тя не е съоръжена за подслушване. Ако това е вярно, този, който е внесъл обвинителен акт, не носи ли отговорност? Айде, да не говорим за наказателна, но за чисто административна.“

За Филип Златанов

В интервюто Йордан Соколов коментира присъдата на Филип Златанов: „Гледах едно предаване за случая с Филип Златанов, бившият шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. За мене това също е абсурдна присъда. Доколкото знам от медиите, той е осъден не за това, че е оказвал натиск, а че не качил в сайта съобщение, че една преписка е прекратена. И второ, че забавил да качи в сайта друга преписка – вместо за месец, станало за 5 месеца. Това са най-много административни нарушения.

Да не казвам голяма дума, но едва ли има съдия, който да не е просрочил месечния срок, в който било по гражданско, било по наказателно дело, трябва да издаде акт. Защото истината е, че съдиите са претрупани от много и сложни дела. Може да има наказани, но само дисциплинарно.“

За „Червеи“

Бившият вътрешен министър аде своя коментар и по нашумелия в последните дни случай с разработката „Червеи“:  „Не съм запознат в детайли, но ми прави впечатление, че ако случайно не беше узнато за такава разработка, нямаше и досега да знаем за нея. От МВР по-рано отрекоха да има разработка под това име. Сега е лесно да кажеш: заявихме, че няма, защото тя не е за подслушване на участващи в протеста, а на други лица или на системи. Такава разработка има и е важно да се отговори кога е започнала“.

2 Comments

  1. Не бе, нямало е фидосова, вямало е тефтерче с инициали, нямало е НЕ върху сересета в разрез със закона.Много неща е нямало, Милушева.

  2. Очевидно е лов на вещици и за Цветанов, и за Филип Златанов! Това е ПОЗОР за българското правосъдие! Примерите, които дава г-н Йордан Соколов са много важни!

Коментарите са ограничени.