Патриотите искат спешен план за приемане на наши сънародници от Украйна

aa23293274e92c11236edad621aaf919

Парламентарната група на Патриотичния фронт излезе с декларация относно проблемите на българите в Украйна, цитирана от „Фокус”.

В декларацията ПФ настоява президентът да свика спешно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което да бъдат разгледани поставените от българското малцинство в Украйна проблеми.

Правителството спешно да изработи план за приемането на наши сънародници на територията на страната, търсещи убежище от военния конфликт, искат още патриотите.

„Продължаващият близо година военен конфликт в Украйна превръща цяла Европа в зона на напрежение и несигурност, и води до икономически загуби не само на засегнатите страни, но и на всички европейски държави. Патриотичният фронт подкрепя усилията на водещите европейски държави – Германия и Франция, за прекратяване на военните действия и търсене на мирен изход от създалата се ситуация”, се посочва в декларацията.

Според данните на организациите на местните българи в Украйна живеят над 500 хил. наши сънародници. Най-компактна маса българи живее в Одеска област – над 200 хил. души. В съседната на военни действия Запорожка област живеят около 50 хил. българи, в районите на военни действия Донецк и Луганск живеят около 10 000 хил. етнически българи. Във войната са загинали вече повече от 40 наши сънародници, посочват от Патриотичния фронт.

Според декларацията се налага българското правителство да изготви спешна стратегия за българските общности зад граница и да предприеме решителни стъпки в областта на външната ни политика с цел защита на националните ни интереси.

„Парламентарната група на Патриотичния фронт предприе законодателна инициатива за спешно приемане на изменения и допълнения към Закона за българите, живеещи извън Република България. Тези предложения са подкрепени от представители на различните парламентарни групи в Народното събрание”, се казва още в декларацията.