Станишев иска бежански статут за българите от Украйна

БСП продължава и днес с антивоенните митинги, Илияна Йотова търси подкрепа от Федерика Могерини
10372297_10152840144752489_2428531366903232728_n
Станишев призовава Борисов да инициира законодателна инициатива, с която етническите българи от региони, които са под заплаха, да получават бежански статут при облекчена процедура.

„Призовавам премиера Бойко Борисов да инициира законодателна инициатива, с която етническите българи от региони, които са под заплаха, да получават бежански статут при облекчена процедура. Българите в Украйна са силно притеснени от последните събития и очакват мирно разрешение на конфликта.”

Това заяви в Брюксел лидерът на ПЕС Сергей Станишев по повод информацията за мобилизиране на етнически българи, живеещи в Украйна.

Той подкрепя решението на правителството за облекчен режим за визи за сънародниците ни в Украйна. Според него, макар и закъсняло, то е стъпка в правилната посока.

„Порошенко обяви, че участието в антитерористични акции ще бъде само на доброволен принцип. Трябва да настояваме за това български граждани да не бъдат принуждавани да участват във въоръжения конфликт. Очаквам от българското правителство спешно да мобилизира хуманитарна помощ за сънародниците ни в Украйна“, призова още Станишев.

Партийните организации на БСП в страната продължават с протестните шествия в подкрепа на сънародниците ни в Украйна. Тази вечер градската организация на БСП във Варна организира бдение със свещи с искане правителството да изрази категорична позиция за отпадане на санкциите спрямо Русия и неучастие на България в какъвто и да е военен конфликт.

„Целта е да покажем солидарността си с българите, които се намират в зоната на конфликт и има опасност за живота им и да заявим, че трябва да бъдат предприети мерки от страна на държавата за тяхната безопасност. От друга страна искаме да кажем категорично, че решението за излизане от кризата трябва да е мирно и българското правителство, управлението на Бойко Борисов, трябва да защити страната и да не позволи тя да бъде въвлечена във военен конфликт“, обясни председателят на БСП – Варна Борислав Гуцанов.

И младежката организация на БСП в Ловеч организира митинг днес под мотото „Спрете войната в Украйна! Да подкрепим българите в Украйна!”Те също ще бдят мълчаливо под надслов „Когато освобождаваха Ловеч, украински и руски войски бяха заедно. Спрете войната!”.

Междувременно вчера българската евродепутатка Илияна Йотова се обърна от трибуната на Европарламента към Върховния представител на ЕС за външна политика Фредерика Могерини. „Настоявам за гарантиране на правата на малцинствата в Украйна и прекратяване на задължителната мобилизация за участие във въоръжени формирования и военни действия“ каза Илияна Йотова в пленарната зала в Страсбург.

„Оръжията не разрешават конфликти, а носят насилие, смърт, разрушение – това е жестокият урок, който научиха народите преди 70 години.“ – заяви тя и се обяви за решение на конфликта чрез диалог и партньорство, а не чрез санкции и ултиматуми.

Vevesti.bg