Румен Гечев: Скандалът е грандиозен! Управляващите ни загробват с 16 млрд.

Този заем означава дълг от 10 000 лева на всеки жив българин, пресметна социалистът
Румен Гечев 4
Снимка: Vevesti.bg

„Нов дълг от 16 млрд. лева иска да изтегли кабинетът на Бойко Борисов, като при пълно неуважение към парламентарните институции се предлага договор за ратификация от 170 страници късно вечерта на предишния ден. Това е грандиозен скандал,“ заяви на брифинг н парламента депутатът от БСП Румен Гечев.

„Управляващите загробват България със заем от 16 млрд. лева зад гърба на парламента. Става въпрос за 8 млрд. евро до 2016-2017 година. Това са за колосални суми, които ще трябва да плащат българите. Този заем означава дълг от 10 000 лева на всеки жив българин,“ каза Гечев.

„Неприемливо е да се подхожда така зад гърба на парламента да се договаря 16 млрд. лева нов дълг. Договорът е 170 страници. Не може за часове да е взимат решения за милиарди. Прокарва се между папките и се очаква да се гласува едва ли не днес. Ако това стане факт, влизаме в опасната зона от 60% дълг от Брутния вътрешен продукт. Това противоречи на закона за бюджета за 2015-а. Дългът ни в момента е 30% от БВП. Скандалът е грандиозен”, каза Румен Гечев.

„Целия дълг на България към момента е почти толкова, колкото се канят да изтеглят. Това е мегаскандал“, каза Желю Бойчев, предаде репортер на Vevesti.bg.

Попитан дали има представа за какво ще се харчат парите, Гечев отговори, че целта е управляващите да си осигурят комфорт по време на изборите, цитиран от Блиц.

Според Гечев има и друга скандална следа в действията на властта, а именно, че един от емитантите по дълга се предвижда да бъде банката HSBC.

„Излиза наяве и участието на HSBC при вземането на нов дълг. Оказва се, че кабинетът зад гърба на парламента е подписал предварителен договор за реализиране на дълг от 8 млрд. евро. Една от банките, които се бъдат посредници при взимането на дълга, е HSBC. Това е супер скандално. Как е възможно, след като в момента се водят съдебни процедури и срещу банката в САЩ Великобритания, Франция, Аржентина, Мексико и т.н. Как може да се говори изобщо за работа с компрометирана банка. Скоро САЩ осъдиха банката за 2 млрд. долара, защото се оказа, че през нея са минавали пари и са укривани данъци от търговия с наркотици и оръжие. Също така банката бе глобена и с 600 млн. долара, защото бе доказано, че е участвала в спекулативни действия с валутни операции. Няма как БСП да не говори по тази тема и по скандалния начин, който искат управляващите да ни загробят с нов заем. Така кабинетът иска да си гарантира спокойствие предвид идващите избори, но всичко ще е за сметка на хората”, каза още социалистът.