Менда Стоянова: Дългът е за 3 години. Това, което казва Румен Гечев, не е вярно

Според председателя на бюджетната комисия 14 млрд. лева са нужни, за да се рефинансират стари дългове
Менда Стоянова
Менда Стоянова Снимка: Vevesti.bg

„Категорично не е вярно това, което твърди Румен Гечев. Начинът, по който се иска ратификацията на договора за заем от 16 млрд. лева, е същият, по който са се искали ратификациите и досега.“

Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде репортер на Vevesti.bg.

Малко преди това Гечев видя грандиозен скандал във факта, че на днешното извънредно заседание на бюджетната комисия като първа точка е включена ратификация на договор сключен на 6 февруари между България и международни финансови институции за дълг в размер от 8 млрд. евро.

Гечев обяви, че този договор е 170 страници, а дневният ред на комисията е изпратен на депутатите късно снощи, като Менда Стоянова дори не му се е обадила по телефона, въпреки че той е зам.-председател на комисията. Повече четете ТУК.

Тези 16 млрд. лева, за които той говори, се отнасят за 3-годишен период, каза Стоянова, цитирана от БГНЕС. По думите на Гечев обаче, за тази година вече са изтеглени 8,1 мрлд. лева, а никъде в света няма практика един парламент да разписва от сега празен чек за следващите две години, тъй като това би обезсмислило приемането на бюджета за 2016 и 2017 г.

Според Менда Стоянова 14 млрд. лева са нужни, за да се рефинансират стари дългове. Дългът не ражда дефицит, каза Стоянова и обясни, че става дума за нов инструмент, програма за финансиране на дълг, който се използва за първи път и чието нормативно основание се намира в закона за държавния бюджет и е инструмент на Европейския съюз.

Няма никаква спешност, колегите ще могат да си кажат мнението, каза още Менда Стоянова. Заседанието на комисията е насрочено за 16.15 ч. днес, а дневният ред е получен от депутатите късно снощи, като самият договор е в размер на 170 страници.

 

1 Коментар

  1. членство на Менда не може да скрие нейната финансова некадърност.

Коментарите са ограничени.