Даниел Митов: България няма да воюва с никого. Истериите трябва да спрат

Външният министър съобщи, че страната ни подготвя хуманитарна помощ за Украйна
Даниел Митов
Снимка: Пресцентър на МВнР, архив

 

„Истериите около това каква е позицията на България – дали ще влизаме във война с някого или не, трябва да престанат. България няма да воюва с никого, никой няма намерение да воюва с нас.“

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БГНЕС.

Искам това да се чуе ясно и категорично и спекулациите по тази тема трябва да престанат. Очаквам от всички политически сили да се държат отговорно поне в това отношение, каза Митов.

Според него Комуникационен център на НАТО с 40 човека вътре не заплашва никого, обучения не заплашват никого.

„Планирани учения с техника, която ще дойде и ще си отиде, не заплашват никого и не са насочени срещу никого. Капацитетът на българските въоръжени сили трябва се подобрява и не бива да забравяме, че освен конфликта в Украйна имаме и конфликт в Близкия изток, а всички знаем, че на капацитета на българските военни сили му е необходимо повишаване и подобряване“, заяви външният министър.

Той коментира, че тези учения се водят от години с всичките ни партньори в НАТО. България е член на НАТО, има ангажименти и ползи. България е по-стабилна с НАТО. НАТО стои зад България и гарантира стабилност, убеден е Митов.

„Искам още веднъж да препотвърдя изявленията от последните дни, които имахме за дълбоката ангажираност, която имаме със съдбата на нашите сънародници в Украйна. Още на 29 януари по инициатива на България в заключенията на Съвет „Външни работи“ влезе текст, който обърна внимание на Украйна по отношение на това да се спазва принципа на пропорционалност, когато става въпрос за мобилизация на украински граждани, пропорционалност също така и по отношение на националните малцинства“, заяви той.

Митов каза, че България продължава да следи ситуацията. Във връзка с това тук ще бъде Антон Киссе, председател на едно от българските дружества в Украйна и депутат в украинския парламент. Митов съобщи, че е поканил и външния министър на Украйна Павло Климкин. Надявам се, че скоро ще можем да съобщим кога той ще може да ни посети, каза Митов.

Той съобщи, че България подготвя хуманитарна помощ за Украйна. В контакт сме, както с БЧК, така и с украинския и руския. Най-голямото предизвикателство е как хуманитарната помощ да стигне до хората, които се намират в зоните на конфликт, каза той. Митов информира, че Външно министерство вече е инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса да издават визи при облекчен режим за хората с български етнически произход в Украйна.

„Имам намерение да обсъдя евентуално мое посещение при българската общност, когато това е възможно. Възлагаме големи надежди на днешните разговори в Минск и се надяваме, че след тях ще бъде постигната договореност за прекратяване на огъня. Това е първата най-важна стъпка, която трябва да се предприеме, за да се стигне до политическо и мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Това е нашата позиция – трябва решение по дипломатически път, трябва решение мирно, но първо трябва да се спре огъня. Първо трябва да спрат да умират хора, тогава може да се върви нататък“, добави външният ни министър.