Премиерът ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС ще обсъдят темите за борбата с тероризма и ситуацията в Украйна

Борисов официалната Фейсбук

Правителството одобри позицията на България за участие в неформалното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 12 февруари в Брюксел. Участие в него ще вземе министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС ще обсъдят темите за борбата с тероризма и ситуацията в Украйна. Очаква се приемането на изявление, насочено към защита на основните общоевропейски ценности и противодействие на тероризма с три основни акцента – сигурност на гражданите, превенция срещу радикализацията и сътрудничество с международните партньори.

Предвижда се в рамките на заседанието да се проведе дискусия за Икономическия и паричен съюз, с фокус върху причините за неговото създаване и развитие, анализ на причините и последиците от икономическата и финансова криза, както и изграждането на визия за следващите десет години.

Правителството одобри и позицията на България за предстоящото на 17 февруари заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси. На него ще бъде обсъдена работата по предложението за регламент за Европейския фонд за стратегически инвестиции. Министрите на финансите ще коментират и заключения относно Доклада по механизма за ранно предупреждение за 2015 г. и Годишния обзор на растежа. ЕКОФИН ще разгледа и препоръки по освобождаването от отговорност на ЕК по изпълнението на бюджета на ЕС за финансовата 2013 г. и насоките за бюджет `2016. Председателят на Групата на високо ниво ще представи първия доклад за оценка на действащата система за собствени ресурси и анализа на последните предложения за реформа на системата.