Утре викат Бойко Рашков в НС за разработката „Червеи”, скандалът се разраства

Атанас Атанасов: Борисов е подведен, слушали са протестиращите

бойко рашков

Утре шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков ще бъде привикан пред ресорната комисия за изслушване по скандала „Червеи”.

Това научи Vevesti.bg от свои сигурни източници.

Председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание (НС) Атанас Атанасов потвърди пред медии в парламента, че утре наистина в Комисията по контрол на СРС ще бъде изслушан доклад. Констатирани са седем нарушения, но не уточни кой ще присъства.

Самият Атанасов, който пръв съобщи за „Червеи” продължава да твърди, че разработката е свързана със следене на протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Според него, обаче, в папките на ДАНС вече няма нищо. Атанасов каза още, че премиерът Борисов е бил подведен, без да уточни от кого.

Обратното твърдят нашите източници. Според тях подведеният е бил именно ген. Атанасов, за да се даде публичност, че такава разработка има и да се освети самото разследване, което тече от месеци. Така поне уверяват от прокуратурата.

„Аз разбрах, че на премиера е докладвал вътрешният министър, а доколкото знам СРС-та са експлоатирани от ДАНС. Някой ще ги пита ли какво е имало в папките на ДАНС? Аз да ви кажа, няма нищо. Какво събраха за триста дена и къде го занесоха? Защо не е в папките на ДАНС?

Опасения, че папките и на МВР, и на разработката „Червеи”, където информацията се е преместила, са опоскани сериозно изказахме още вчера в първия медиен анализ по темата: „Как пипалата на октопода заприличаха на червеи“. Четете ТУК

Въпросната разработка „Червеи“ е тази оперативна комбинация, чрез която е събирана информация за протестите. Прилагани са СРС-та по отношение на лица, свързани с протестите. Не говоря за подслушване, следене, разбира се”, коментира Атанасов пред БНР.

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки вчера също заяви, че е сигурен за подслушването на протестиращите. „Аз на няколко пъти констатирах, че се осъществява подслушване – за мен това не е спорен въпрос“, подчерта проф. Близнашки пред „Фокус”.
Възможно е да има съвсем друга, отделна разработка с протестиращите, но огромният скандал е свързан с източването на масивите на МВР и прехвърлянето им към неизвестна и нерегламентирана структура, поясниха нашите източници. Там е центърът на проблема.

Вчера 24 часа онлайн писа, че според техни източници премиерът Борисов е бил ужасен като научил, че е възможно да е източена цялата информационна система на МВР.

Vevesti.bg