Първо във Vevesti.bg: Съдия Владимира Янева и Николай Димов подписвали за разработка „Червеи”

Владимира Янова
Ръководството на СГС: Бодана Желявска (вляво), Владимира Янева и Николай Димов пред сградата на ВСС през декември 2014 г. Снимка: Анелия Николова, Капитал ©

 

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и нейният заместник Николай Димов са подписвали разрешенията за реализацията на разработка „Червеи”. Това научи Vevesti.bg от два независими източника.

Първоначално по презумпция се предполагаше, че разрешенията са издавани само от Янева като председател на съда, както е по закон. Спор имаше дали е еднократно или на няколко пъти. По закон разрешение може да се даде максимум за 2 месеца (60 дни) и после да бъде удължавано с мотивирано искане общо до 180 дни или 6 месеца. Нашите източници съобщиха, че заповедите са подписвани от Владимира Янева, но тъй като периодът е дълъг се е случвало да бъдат подписвани и от съдия Николай Димов.

Само преди час от стенограмата на заседанието на МС стана ясно, че проблемът с издаването на разрешения за използване на СРС и боравенето с класифицирана информация ще се постави пред ВСС. На заседанието премиерът Борисов разпорежда на правосъдния министър да си изясни няколко неща, които съответно с Висшия съдебен съвет да бъдат коментирани.
„Това касае съдийските разрешения. Ние сме свикнали като кажем „има съдийско разрешение” да го приемаме, че това е постулат, сиреч всичко е законно и вярно”, казва Борисов.
„Възлагам на министъра на правосъдието да се срещне като председател на Висшия съдебен съвет с тях и констатираните нарушения да се разгледат и в Съвета…

Борисов иска от Христо Иванов заедно с ВСС да разгледат законността на издаването на тези разрешения, защото са издавани общо за 300 дни. „ Ако трябва… дори това са много тежки констатации – няма да ги наричам нито престъпления, нито нарушения, а констатации, според мен трябва да го свикаш Висшия съдебен съвет и тази тема да я сложите на масата. Отделно прокуратурата прави разследване.”, заявява Борисов.

Така вероятно се очертава нова проверка на работата на председателката и ръководството на СГС, начело с Владимира Янева. Оставката м вече беше поискана от техни колеги-съдии, които преди повече от месец разказаха пред ВСС за атмосферата и начина на работа на съда.

Vevesti.bg