Теменужка Петкова: 423 населени места са без ток

Теменужка Петкова, министър на енергетиката

Гражданите трябва да са спокойни и сигурни, работи се и поетапно ще се възстанови захранването във всички, успокои енергийният министър

 

Към 17.00 часа на територията на страната 423 населени места са без електрическо захранване. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Ситуацията в страната постепенно се стабилизира. От обяд до момента са отстранени аварии в 185 населени места. За отстраняване на повредите и възстановяване на захранването продължават да работят общо 313 екипа в трите електроразпределителни дружества.

В готовност да се включат са и екипите на „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД. Най-усложнена остава обстановката в Североизточна България – на територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение“ без електричество са клиентите в 379 населени места – в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич и Силистра.

На територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ без захранване са 17 селища, в районите на Видин, Монтана, Перник, София област, Враца и Плевен. На територията на „EVN – Електроразпределение“ е прекъснато захранването в 27 населени места в общините Пловдив, Сливен, Бургас, Пазарджик и Смолян.

Министерството на енергетиката разполага с дежурен телефон – 02/926 32 94, на който денонощно могат да се подават сигнали, свързани с енергийната система на страната.

„Екипите и на трите електроразпределителни дружества работят на място. Техниката е там. Електроенергийният системен оператор също е в готовност да реагира веднага. Предприели сме всички необходими мерки, българските граждани трябва да са спокойни и сигурни, работи се. Поетапно ще се възстанови захранването във всички населени места“, заяви министър Теменужка Петкова, цитирана от Фокус.

По думите ѝ картината е много динамична. „Тя се променя непрекъснато, имаме готовност да информираме българските граждани за ситуацията на всеки един етап“, допълни Петкова. Топлоелектрическите централи работят в нормален режим, добави министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ за сигурността на енергийната система е осигурен студен резерв от 6 енергийни предприятия. Топлофикациите също работят в нормален режим, обясни министър Петкова и допълни, че ниските температури не представляват опасност за АЕЦ „Козлодуй“.