Реформаторски стремежи и трикове

9169_YnLkMBYCn1KtKgikon6A2v8VsIcq7M

Колаж: Пламен Трифонов
Публикацията е от 10 октомври 2014 г.
Едни политически активни читатели ще разчетат в позицията на Реформаторския блок от четвъртък отстъпление от декларираното, за други тонът ще е смекчен, за трети – мъдър следизборен ход. Тя може да се приеме и като „балансирана”, и като „отворена”…

 

logo

 

 

 

Гилбърт Честъртън казва в един от своите разкази: „Първото нещо, което той видя, влизайки в стаята е онова, което го нямаше в нея”.

 

Най-отчетливо видимо в позицията на РБ е отсъствието на позиция спрямо Борисов.

 

Не защото това е най-важната тема в държавата, а защото тъмносинята реформаторска част положи неимоверни усилия да я превърне в такава.

 

Излишно е самозалъгването, че тези, които се интересуват от политика, не очакваха да чуят точно такава ясно изразена позиция.

А Реформаторите отговориха с нещо подобно на царското „Като му дойде времето”.

 

По въпроса за говоренето „Анти ГЕРБ, и „Анти Борисов”, на актива на РБ не му стана ясно едно просто нещо (ако им е било ясно – още по-зле). При тези настроения вътре в Блока, системата е като скачени съдове. Негативното говорене, острият тон и личните нападки може и да мобилизират хардлайнерите, предимно в ДСБ и някаква съвсем дребна периферия, но пък отблъскват част от симпатизантите в „умереното крило” и по-диалогичните избиратели. Така съотношението печалба/загуба на гласове почти се изравнява.  За принципи не говорим – очевидно принципите на част от блока са по-различни от другата му част и всеки има право да защитава своите.

 

Че твърдият, на места обиден тон и поведение спрямо ГЕБР и Борисов направиха лошо впечатление, се видя и от слепите. Умните, интелигентни и образовани демократи трябва да знаят, че за да покажеш слабите места на другата страна има къде по-интелигентни и изискани начини. Но те предпочетоха директното говорене.

 

Какво си докараха?

 

Докараха си това, от което сега си патят. Превърнаха в основна тема за дясно мислещите хора не важната тема за програми и приоритети, а далеч по-второстепенната – за характера, възможностите и качествата на личностите.

 

Какво спечелиха?

 

Спечелиха това, че сега ги питат през час: „Ще подкрепите ли Борисов”? Ще продължавате ли с ултиматумите? Ще поставяте ли условия? А не „Откъде и с какво да се започне съдебната реформа”.

 

Какво се получи?

 

Получи се това, че сега след заседанието си един през друг лидерите на РБ започнаха да обясняват, че това с личностите е второстепенен въпрос. Първостепенният е за програмите и за правителството.

„Темата „Бойко Борисов“ не стои на масата за преговори. За нас е важна програмата на правителство, а след това идват на ред хората, които ще заемат съответните постове“, заяви преди лидерската среща на РБ председателят на ДСБ Радан Кънев пред бТВ.

 

А защо няколко месеца преди това беше точно обратното? Защо най-важно беше характерът на авторитарния Борисов? И каквато и програма да има, няма значение, важното е кой ще я изпълнява…

 

Защото трябваше да се печели твърдият електорат. Трябваше личните емоции, личните оценки и „озаптяването” на Борисов да преобладават над програмите.

 

А както се видя, програмите се припокриват над 80 процента.

 

Това не е трик, това е  евтино като рекламна партийна тениска. И също толкова пошло.

 

Трикът ще стане като ги излъжеш. Трикът както преди, така и сега е заложен в последния абзац, записан под No 5

 

 „Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година.”     

 

А именно последният абзац от декларацията през август предизвика дебата, превърнал се в ябълката на раздора, който също ще припомним:

„За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим при съставянето на правителство, в което позициите на Министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото”

 

Забележете, непредубедени читатели, тук отсъства думата  „програма”, тук основното е не какво ще се изпълнява, а кой ще го изпълнява. И то с уточнени длъжности…

 

И, знаете ли какво става сега? Във фейсбук в не един и два коментара се обръща внимание именно на това – че видите ли, всъщност не били казали категорично, че отхвърлят Борисов, а че ще се стремят към такова правителство…