Парламентът решава за анкетна комисия за пенсионните фондове

парламентt

Парламентът ще заседава извънредно днес от 9 до 19 часа. Почти цялото заседание ще е посветено на парламентарен контрол.

Първата точка в дневния ред на депутатите днес е създаването на анкетна комисия, която за един месец да проучи състоянието на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях. Инициативата е на БСП, но под искането се подписаха депутати от парламентарните групи, без ГЕРБ и ДПС, съобщава „Дневник“. Тази важна комисия трябва да проучи, анализира и представи на Народното събрание резултати и препоръки, преди да вземем стратегически решения за пенсионната реформа и за над 8 млрд. лева на българите, които се намират в пенсионните фондове, коментира Румен Гечев от БСП.

Миналата седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) прогнозира, че вероятно ще се създаде такава комисия. По-рано тя се обяви против с аргумент, че тази работа може да бъде свършена и от бюджетна комисия и не е нужно да се харчат пари на данъкоплатците. Сега Стоянова констатира, че явно се е събрала достатъчно парламентарна подкрепа за специално изслушване.

Във времето на за парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят 12 министри. Премиерът Бойко Борисов и заместниците му са поискали отлагане на отговорите.

Миналия петък опозицията в лицето на БСП и „Атака“ обвини председателя на парламента Цецка Цачева, че крие министри от контрола, защото попадат в дъното на списъка и до тях не се стига, тъй като не е достатъчно времето от 11 до 14 часа всеки петък.

Цачева обяви, че натрупаните въпроси допреди седмица са били над 100, а питанията – над 10. По думите й, за да бъде отговорено на всички въпроси от депутати, са нужни 20 часа пленарно време. Още в петък тя пое ангажимент за извънредно заседание на Народното събрание, за да се изчистят въпросите от парламентарния контрол.