Взривяват опасните скали на пътя Девин – Кричим

Снимка: Пресцентър на МС, архив
Експертите планират с 1 тон взривни вещества да бъдат премахнати около 10 000 тона скална маса
Снимка: Пресцентър на МС, архив
Снимка: Пресцентър на МС, архив

Днес с контролирани взривове ще бъдат премахнати опасните скални късове при 102-ри км на път III-866 Девин – Кричим, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От петък движението по третокласния път е блокирано поради опасността от ново свличане на скална маса, застрашаваща живота на аварийните екипи, разчистващи срутището. При обрушването на скалите от алпинисти бе установено, че има огромна пукнатина над горния ръб на скалния откос, което е предпоставка за нови значителни срутвания.
При взривовете ще бъдат използвани около 1 тон взривни вещества. Оценката на експертите е, че с взрива ще бъдат премахнати около 4-5 хил. куб. м или 10 000 тона скална маса. Очаква се движението по път III-866 Девин – Кричим да бъде възставено към края на работната седмица. До пускането му трафикът се насочва по път II-86 Пловдив – Асеновград – Чепеларе – Смолян.
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите, на които предстои пътуване през дефилетата и пътната мрежа в планинските райони да карат внимателно и с повишено внимание. На много места заради преовлажняване на почвата има активизирали се свличания на земна маса и опасност от падащи камъни.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов огледа лично срутището.