Румен Петков отново защити Цветанов и поиска публичност за „Червей”

Румен Петков

Скандалът с подслушването и операция „Червей” трябва да се осветли пред обществото. Закъсняхме с това, но това е правилното решение. Разработката трябваше да се разсекрети веднага. Да е ясно кой е заявителят, какви са мотивите и какъв е обемът на разработката. И въпросът приключва.

Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков от АБВ. „Атанас Атанасов трябва да дава обяснения за думите си, че министърът на МВР и главният прокурор послъгват премиера. Това е недопустимо изказване, а ние една седмица се занимаваме с какво ли не. Вика се Атанасов и той обяснява какви притеснения има за подслушването. Прокуратурата трябва да стигне докрай”, добави Румен Петков.

Петков отново защити Цветан Цветанов от получената ефективна присъда, като заяви, че не може да се иска такова наказание за отказ от прилагане на СРС. Той напомни, че е бил сред най-големите критици на бившият вътрешен министър.

Попитан как гледа на това, че ДПС трайно се е настанила в службите, той каза: „Имаше период от време, в който се говореше, че ДПС се е настанила трайно в службите, а в същото време министър Йовчев не направи нищо, за да опровергае това. Всеки скандал в системата на МВР води до деморализация и липса на вяра в службите, че се хората в тях служат на държавата и тя се отнася добре с тях. Това е голям проблем, а никой не се замисля за него.”

Румен Петков посъветва БСП да помнят миналото, защото не може да се обвинява, че АБВ не защитава леви политики. Не може да се твърди обратното, когато бюджетът е увеличен тази годна с 200 милиона за социални дейности, майчинските – с 12 процента, а таванът на максималната пенсия стана 900 лева, аргументира се Петков.

Vevesti.bg