Цветанов: ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисия за пенсионните фондове

Най-добре ще е за председател на тази комисия да бъде избран човек от ПГ на БСП лява България, посочи още тойЦветан Цветанов добра

ПГ на ГЕРБ ще подкрепи създаването на временна комисия за пенсионните фондове. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за създаването на временна комисия за пенсионните фондове, цитина от „Фокус“.

По думите на Цветанов чрез тази комисия се цели да се създаде усещането, че тя е вот на недоверие срещу Комисията по бюджет и финанси. Той заяви, че парламентарната група на ГЕРБ стои зад председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова „Това се прави само и единствено, за да има систематичен подход за нападение над нея“, каза Цветанов. Той посочи, че в края на мандата на 41-то НС с когато председател на Комисията по бюджет и финанси комисия беше именно Стоянова дефицитът в държавата е бил малък.

Цветанов каза още, че иска за председател на временната комисия за пенсионните фондове да бъде избран човек от ПГ на БСП лява България – най-голямата парламентарно представена партия от опозицията, като идеята на ГЕРБ е да не останат никакви съмнения.

 

georgi-kadiev-napuska-parlamenta-226029.jpgКомисията за пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях е вот на недоверие срещу Комисията по бюджет и финанси и срещу хората, които ГЕРБ избира.

Tова каза Георги Кадиев от ПГ на БСП лява България по време на дебатите за Проект за решение за създаване на Временна комисия за проучване финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях, съобщи Агенция „Фокус“.

„Политическият чадър, които е сложен над банковата система в България – Иван Искров, назначен от ГЕРБ и пазен от ГЕРБ, загуби 3,7 милиарда лева с КТБ“, каза Кадиев. Има ли съмнение, че той се провали с КТБ?, попита от парламентарната трибуна Кадиев.

В момента бюджетна комисия не си върши работата и затова от БСП напуснаха залата по време на последното заседание, защото манипулирахте вота, коментира депутатът.

photo_verybig_21619

Така предложената комисия е излишна, заяви председателят на парламентарната бюджетната комисия Менда Стоянова в отговор на Георги Кадиев. „Има бюджетна комисия и когато имаме тема, не виждам причина да продължаваме порочната практика да създаваме други комисии”, добави тя. Стоянова посочи, че предишните временни комисии, които са били създавани, са имали популистки цели.

„Нашият парламент си е обещал да не прави подобни неща и ми беше чудно защо е предложена тази комисия и формулировката й. Кому е нужна комисия от 8 човека, за да идентифицира проблеми и да предложи законодателни промени? Бюджетната комисия е комисията, която от няколко седмици се занимава с пенсионни фондове, КФН и надзора”, заяви Стоянова.

Тя показа папка със събраните материали и призова и от ГЕРБ да я подкрепят, за да няма публикации в медиите, че ГЕРБ правят чадър на КФН. Менда Стоянова предложи и първото заседание между двете комисии да бъде съвместно.
„Аплодисменти за теза, която е пример за популизъм”, репликира я лидерът на ДПС Лютви Местан. „Вие дадохте класически пример за това каква е разликата между едно отговорно политическо поведение и популисткото поведение”, коментира Местан и добави, че ако са убедени, трябва да гласуват против, без страх от заглавията в утрешните вестници. Местан призова за повече отговорно политическо поведение, защото „популизмът е път към блатото”.