Петър Кънев: Затлъстяхме от проблеми

Според депутата от БСП това е поредното правителство, което не само че не прави реформи, но и не дава признаци, че ще пристъпи към тях

Петър Кънев

„Ние затлъстяхме от проблеми, затлачихме се, имаме спешна нужда от пенсионна, здравна, административна и още какви ли не реформи“.

Това казва в интервю пред в. „24 часа“ Петър Кънев, депутат от БСП и председател на икономическата комисия в Народното събрание.

Според него това е поредното правителство, което не само че не прави реформи, но и не дава признаци, че ще пристъпи към тях.  А те, по думите му, са възможния изход от ситуацията на бюджетни дефицити.

Кънев коментира, че е силно притеснен от това, че движението на държавата прилича на влачене по корем, което според него ще продължи още поне 5-6 години.

На въпрос как ще приключи „сагата с пенсионните фондове“ Кънев отговаря, че не е специалист в областта, но се надява до 6-7 години да се появи „българският Орбан, който ще реши проблема“.

„А съм песимист, защото от 2009 г. насам България не успява да излезе от кризата благодарение на неадекватното поведение на всички правителства, включително и на нашето. А повечето държави успяха“, казва още той.

За пенсиите

Предлагаме връщане на стария режим за пенсиониране – всеки работодател да може да пенсионира свой служител, който е добил правото за пенсия по години и стаж, казва в интервюто Кънев. Не виждам какво лошо има в това! То ще отпуши затлачените главно училища и висшето образование, смята той и добавя, че разчита на подкрепа от всички политически сили.