Галъп: Доверието в кабинета „Борисов 2“ скочи от 15% на 32% (допълнена)

Това е трети месец на положителна тенденция, отчитат от социологическата агенция

parlamentyt-naznachi-kabineta-borisov-2-(video-snimki)-266680От 15% на 32% нараства доверието в кабинета след първите 100 дни от управлението му. Това сочат данни от национално представително проучване на обществените нагласи сред населението, проведено от „Галъп Интернешънъл” в периода 30 януари и 5 февруари 2015 г., цитирано от „Фокус“.

„Това е трети месец на положителна тенденция. Преди съставянето на кабинета „Борисов 2“ стойностите на доверие в правителството бяха паднали до около 15%, а недоверието беше около и над 70%”, сочат данните от проучването. Според изследването на въпроса: „Имате ли доверие на правителството?“ през февруари 32% казват „да“, 56% – „не“, а останалите се затрудняват да отговорят. Социолозите отчитат, че това е трети месец на положителна тенденция. Преди съставянето на кабинета „Борисов 2“ стойностите на доверие в правителството бяха паднали до около 15%, а недоверието беше около и над 70%. „Наблюдава се типичният за всяка нова власт рестарт в доверието към правителство и парламент”, сочат резултатите от проучването.

През февруари 21% заявяват доверие в парламента, а 67% – недоверие. Останалите се затрудняват или се колебаят.

„Президентът остава със стабилни, но сравнително ниски, нива на подкрепа от около една трета от българите. Повече от 50% обаче нямат доверие в институцията. Все пак Плевнелиев е традиционно една от най-одобряваните личности в страната”, показват данните от проучването.

От „Галъп Интернешънъл” отчитат, че в последните месеци се отбелязва слабо повишение на авторитета на институциите. Това се дължи най-вече на факта, че привържениците на ГЕРБ сега декларират позитивни оценки – за разлика от преди. Тези оценки обаче все още показват известното облекчение, че е съставена формула, която да закрепи положението, а не са оценки за дейността в една или друга област.

Партиите във властта остават със стабилна подкрепа с над 26% заявени електорални нагласи за ГЕРБ от всички имащи право на глас, около 6% за Реформаторския блок, повече от 3% за Патриотичния фронт и близо 3% за АБВ. Тези партии биха попаднали в парламента, ако изборите се проведат сега. Заедно с тях биха били и БСП – с 15% подкрепа, както и ДПС – с близо 7% подкрепа. Шанс да влезе в следващ парламент има и „Атака“ с близо 3% от всички имащи право на глас, сочат още данните на „Галъп Интернешънъл“, цитирани от Нова телевизия.

Представителите на Реформаторския блок и Патриотичния фронт Радан Кънев, Меглена Кунева и Валери Симеонов в последните няколко месеца увеличават положителните си оценки по-бързо в сравнение отрицателните.

Кристалина Георгиева получава 55% доверие през февруари, а Йорданка Фандъкова –  44%. Ръстът при Петър Москов продължава и той вече се ползва с доверието на една трета от българите. На сходни нива са Бойко Борисов, Константин Пенчев, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Маргарита Попова и Ивайло Калфин.

Расте делът на оптимистите за посоката на развитие на България

В унисон с показателите за доверие във властта се движат и нагласите за общата посоката на развитие на страната. В последните месеци расте делът на оптимистите – към февруари те са 23%, а песимистите са 62%.
Сравнително ниска е готовността за участие в протести срещу правителството – в края на 2014 г. около една десета от респондентите заявяват, че биха участвали в протест срещу правителството. Година по-рано този дял беше двоен. Тези индикатори демонстрират висока степен на умора от времената на протести и нестабилност, известно изтощаване на протестната енергия и преобладаващо желание за стабилност.