Корнелия Нинова оглави комисията за проверка и надзор над пенсионните дружества

След два часа дебати от 159 гласували 155 депутати подкрепиха създаването на комисията, двама гласуваха против и двама се въздържаха
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

 

Корнелия Нинова от БСП оглави временната анкетна комисия, която ще проверява работата на пенсионноосигурителните дружества, управляваните от тях фондове и надзора над тях.

Комисията беше създадена от НС по предложение на БСП и Реформаторския блок и със съгласието на ГЕРБ.

Тя ще има един месец, за да проучи как работят пенсионоосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални фондове и как се прилага регулаторната рамка.

Заместник на Корнелия Нинова ще е Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Редови членове са представителите на останалите парламентарни групи – Владислав Николов – ГЕРБ, Йордан Цонев – ДПС, Димитър Байрактаров – Патриотичен фронт,  Чавдар Пейчев – БДЦ, Любомир Владимиров  – „Атака“, Мариана Тодорова – АБВ, пише „Дневник“.

От БСП заявиха, че създаването на новата структура е своеобразен вот на недоверие към председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Политическият чадър, който е сложен над банковата система в България – Иван Искров, назначен от ГЕРБ и пазен от ГЕРБ, загуби 3.7 млрд. лв. с КТБ“, каза Георги Кадиев. „Има ли съмнение, че той се провали с КТБ?“, попита от парламентарната трибуна депутатът от БСП.

Самата Стоянова отвърна, че ГЕРБ подкрепя новото звено, за да няма заглавия във вестниците, че „ГЕРБ се опитва да прави чадър над Комисията по финансов надзор (КФН)“.

Лидерът на ДПС Лютви Местан я репликира, че когато едно управление следва страха от утрешните вестници, не е отговорно, а популистко.

Мартин Димитров от Реформаторския блок нарече грешка това, че ГЕРБ не се е подписала под предложението.

„Комисията не е вот на недоверие към бюджетната комисия и не може да става въпрос за политическа игра, каквато БСП вижда. Става въпрос да видим има ли отклоняване от правилата на пенсионните фондове, има ли нужда от промяна на законодателството, да се провери как работи надзорът и дали фондовете работят добре“, каза той.

Димитров призова да се въведе персонална отговорност за ръководителите на регулаторите, както вече се направи със Сметната палата, за да не може после председетелят на КФН да твърди, че не знае защо е глобен със 100 хил. лв. врачанския сайт „Зов нюз“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити качествата на Менда Стоянова и заяви, че парламентарната група ще подкрепи създаването на комисията и че ще се съгласи тя да се председателства от представител на БСП.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че смисъл от подобна подкомисия няма, защото и сега в бюджетната комисия тече процедура за контрол на фондовете и над финансовия регулатор. „Смятаме, че бюджетната комисия си върши акуратно работата, позволява (въпроси) дори на определени медии и един икономико-политически кръг, чиито ментори сте вие от Реформаторския блок“, каза той. Цонев изрази съмнение, че членовете на бъдещата комисия ще могат да определят каква е ефективността на финансовия надзор, защото е неясно как ще бъде измерена тя. Той изрази учудването си от хода на ГЕРБ и напомни, че през 2010 г. воденото от тях мнозинство смени тогавашния председател на надзора Петър Чобанов – сега депутат от ДПС, със Стоян Мавродиев от ГЕРБ.

В крайна сметка след два часа дебати от 159 гласували 155 депутати подкрепиха създаването на комисията, двама гласуваха против и двама се въздържаха.