За първи път на български – мила детска книжка от майката на Франкенщайн

Две години след излизането на „Франкенщайн”, майсторката на хоръра Мери Шели пише светла история за най-малките

 

Две години след излизането на „Франкенщайн”, майсторката на хоръра Мери Шели пише светла история за деца. Звучи невероятно, но е факт.

Факт е и, че това очарователно и мило произведение за малчугани, наречено „Морис, или къщичката на рибаря”,  излиза за първи път на български език и вече е по книжарниците.

В света на литературата тази творба е определяна като сензация. Писана е през 1820 г., но вижда бял свят почти 200 години по-късно – през 1998 г.  Ръкописът е открит случайно в старо имение в Тоскана. В кутия сред други документи собственичката на аристократичния дом намира две тънки тетрадки. Страниците им са гъсто изписани с вълнуваща история за изгубено дете, а най-отгоре на първата се вижда посвещение от авторката: „На Лорет от нейната приятелка госпожа Шели”.

Единствената позната засега детска история в творчеството на Шели е пропита с малко тъга и много надежда. Тя е разказ за красиво и чувствително момче. Докато търси своя дом между страниците на творбата, то намира убежище във всяко читателско сърце.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.