Звездата от „Майстори“ в Народния Иван Юруков с нов моноспектакъл

Фотография: Димитър Костов и Галина Василева

Актьорът от първата ни сцена е нощен пазач, който си говори с птици в „Пилето, което казва КУ”

 

Звездата от сцената на Народния театър „Иван Вазов” – Иван Юруков, който наскоро блесна в ролята на майстор Найден в премиерния спектакъл „Майстори”, влиза в ролята на странен и неразбран от околните нощен пазач, който говори на езика на птиците, в новия си моноспектакъл „Пилето, което казва КУ”.

Юруков, който вече няколко години е сред най-харесваните и признати от публика и критици актьори на първата ни сцена, представя „Пилето, което казва КУ” на 25 март в Нов театър-НДК. Сценарият е дело на драматурга Александър Урумов, музиката – на Михаил Шишков-баща, а самият Юруков е и режисьор на представлението.

В моноспектакъла, създаден по сборниците с разкази „Малкото име на дните” /2012/ и „Тиква!” /2013/ на Александър Урумов, Иван Юруков е неузнаваем – слаб, аскетичен, тъжен, неспособен да намери общ език с хората отшелник, който намира спокойствие в „разговорите” с птици, животни и растения. Странен, но романтичен, изгубил надеждата за своето място в живота нощен пазач, който опитва дори самоубийство… и пак остава неразбран.

В един склад през нощта единственият събеседник на пазача е кукувицата. Единственият събеседник на кукувицата е пазачът. В комфорта на това споделено усамотение той разбира, че човешките думи са само илюзия за общуване така, както трудностите са само илюзия за живот. На мъжа е останало едно последно достойнство: отговорността – към фамилната къща, към съпругата, към работата. Но там е празно, навсякъде е празно, завинаги е празно. Светът няма нужда нито от мъжката отговорност, нито от мъжкото достойнство. Звучи циничен въпрос: как стигнахме дотук?

„Думите са за нещастните хора – ето такива, какъвто съм аз сега – нещастните хора говорят много и не спират. Говорят, за да се разсеят, да забравят, че са нещастни, да забравят колко им е болно и колко са самотни. А докато мълчиш, можеш да кажеш много неща“, признава героят на Юруков.

„Пилето, което казва КУ”, се оказа едно доста изненадващо пиле. Базиран на разкази от сборниците „Малкото име на дните“ /2012/ и „Тиква!“ /2013/, този текст беше на прилично ниво и можеше да бъде поставен на сцена още преди три години. Само че нещо не му достигаше. Беше като вкусна торта, на която й липсва черешката. Става и така, но друго си е с черешка. Героят ми разбира езика на животните и си говори с птиците, но не разбира езика на любимата си жена и трудно си говори с нея”, казва авторът Александър Урумов

„Пилето, което казва КУ”, ще се играе на 25 март, 6 и 27 април от 19:30 часа на сцената на Нов театър-НДК – http://newtheatre.bg/repertoar/asansyorat/, а повече информация за спектакъла може да научите и на страницата във Фейсбук: https://www.facebook.com/pileto.ku/

Този сезон можете да гледате Иван Юруков и в спектаклите на Народния театър – „Майстори”, „Добри хора”, „На ръба”, „Хъшове”, „Хамлет”, „Вишнева градина”, „Ревизор”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Идеалният мъж”, както и в „Червено” в Театър 199.

Актьорът е номиниран за Икар за главна мъжка роля в „Лов на диви патици”, и три номинации за Аскеер за „Лов на диви патици”, „Бягащи странници” и „Лекар по неволя”. Има и награда от Министерство на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура през 2008 г.

Фотография: Димитър Костов и Галина Василева

Видео трейлър на спектакъла можете да гледате тук: