Някои уроци, които трябва да научи Слави Трифонов

Нито ефирът, нито авторитетът на бТВ, граден от стотици хора, е собственост на „Шоуто“, за да го използват както си искат в собствената си продукция

Да, заглавието е предизвикателно и то е точно като оня баланс и симетрия, с които толкова се „забавляваха“ в Шоуто на Слави тази вечер. А определението „Шоу“ за конкретното предаване е точно толкова вярно, колкото и самите позиции, изразени в него.

И е предизвикателно, защото симетрия трябва да има, когато от екрана участниците в „шоуто“ се изявяват като поредна „истина от последна инстанция“. Ето ви другата истина от последна инстанция.

Никаква цензура няма, разбира се. Не се знае дали Трифонов разбира какъв автогол си вкара, но той обвини на практика самата бТВ в цензура и във връщане към най-мрачните времена на Виденов и Костов.

А няма цензура и има свобода на словото, защото всички големи медии отразиха писмото му до политиците. Отразиха и предупрежденията и сроковете, които постави в него. С едно изречение – пуснаха цялото му писмо. За каква цензура или автоцензура може да става дума, за Бога?

Тук идваме до основното – Слави иска да използва, както сам се изразява партньора си бТВ като най-гледана медия, за да стигне до най-много хора. Е, та той отдавна я използва. Ако ще се кълне, че постъпва само и просто като гражданин, изразявайки собствената си и на сценаристите позиция за референдума – да я направи като гражданин.

Колко граждани, защитаващи политически или обществени каузи, имат всекидневен достъп до най-гледаната национална медия? Колко пъти цитираните от Слави и сценаристите му известни водещи като Джей Лено, Дейвид Летерман или Лари Кинг са ангажирали милионна аудитория със собствени политически каузи?И кой изобщо би им разрешил такова нещо?

БТВ има пълното право да се намесва, най-малкото, защото лицензът, който й е даден, мултиплексът, на който е качена и ефирът са нейно притежание.  В този смисъл Слави Трифонов тотално обърка свободата на словото по принцип, правилата на играта в една национална медия и правото да използваш целия авторитет, ефир и труда на всички останали в тази телевизия, които са я направили най-гледаната ефирна медия.

Референдумът е приключил, съдебните дела минаха и в момента отговорността е в ръцете на парламента. Писмото на Слави Трифонов получи далеч повече гласност в медиите, отколкото някоя инициатива на средно голяма партия. И да се говори за цензура е смешният плач на разглезен от известността си водещ, предимно в чалга-средите.

Пълна заблуда е, че Трифонов и екипът му просто ей така са инициирали един референдум и сега защитават резултатите от него като граждани, а в това нямало политически елементи.  Глупости! Та тя е прицелена към най-политическото от всичко политическо – начинът на избиране на най-политическия орган в една парламентарна република!

В този смисъл използването на най-гледаната телевизия за решаване на политически въпрос е недопустимо и то беше недопустимо от много време.

Да не говорим, че има и друга хипотеза – рейтингът на предаването сериозно е спаднал и екипът се опитва да го вдигне с вкарването на неппрекъснати политически интриги в него.

Слави Трифонов получи в максимална степен медийното внимание на колегията и обществото беше достатъчно добре информирано за неговите позиции. Той знае, че премина някои граници, и знае, че сбърка.

Прочутото писмо не беше прочетено вчера, защото го свалиха от екран. Днес Слави се закани, че ще го прочете, но не го направи въпреки жалостивите приказки дали предаването ще се излъчи. От поредното тъжно шоу стана ясно, че просто си е наложил автоцензурата и избра договора с бТВ пред лозунгарските вопли за принципи и независимост. Което означава, че Слави Трифонов научи още един урок – че не е център на вселената и не може да прави каквото си иска.

Ако иска да решава сам – да си направи собствена телевизия. До момента именно така използваше бТВ.

Казано иначе – добрите момчета отиват в рая, но лошите очевидно не могат да правят каквото им хрумне.