Маниак колекционира момичета в психотрилъра на Дот Хъчисън „Градината пеперудите“

Смразяващият и магнетичен психотрилър „Градината на пеперудите“ на американската писателка Дот Хъчисън, който стана хит в родината й, вече е и на българския пазар. Тиражира го издателство „Милениум“.

Книгата е финалист в надпреварата за най-добра книга на 2016 г. в категория „Хорър“ на най-голямата социалната мрежа за читатели в света – Goodreads. Номинацията е определена изцяло от феновете чрез техните положителни ревюта и високи оценки.

„Градината на пеперудите“ е зловеща, напредгната и незабравима история, която няма да можете да затворите докато не стигнете до края. Болезнената й атмосфера грабва читателя мигновено и го привързва към героите. Още първият досег с тях предизвиква неутолимо любопитство, макар да е ясно, че ще трябва да премине през ужасяващ кошмар.

Близо до усамотено имение се простира разкошна градина, където растат ароматни цветя, ехтят водопади и бродят красиви жени. Това са отвлечени девойки, татуирани с пищни криле, за да наподобяват деликатните създания. Те са подлагани на насилие, но и обгърнати с извратена нежност и грижа като ценна колекция, която нейният създател държи да съхрани под една или друга форма.

Това място и обитателките му са на Градинаря – маниак, обсебен от красотата на жените и на пеперудите, които издига в култ. Мечтата му е да улови колкото може повече прелестни образци за демоничното си владение.

Когато съществуването на красивия затвор бива разкрито, една от оцелелите „пеперуди“ на име Мая е подложена на разпит. Момичето споделя потресаващата история за живота в градината и за перверзния похитетел.

Двама агенти на ФБР – Виктор Хановериан и Брандън Едисън, са натоварени със задачата да разплетат най-ужасяващия случай, с който някога са се сблъсквали, и да подредят пъзела, който миналото на Мая представлява. Жертвата разкрива стари вражди и обрисува демоничния образ на човека, готов на всичко, за да държи красотата в плен. Но колкото повече се вслушват в свидетелствата й, толкова по-силно агентите се съмняват в нейната искреност.

Дот Хъчисън изследва психологията на пленничеството и на покварените умове – тяхната мотивация и смисълът, който откриват в подчиняването и тоталното отнемане на свободата и правото на живот на другите. Витиеватият и страховит разказ не се откъсва от реалността, но бомбардира читателя с непрекъснат поток от изненадващи обрати.

В изпълнения с новини за насилие свят „Градината на пеперудите“ е от книгите, които могат да те разтърсят и да не те оставят безразличен.

Тоталният успех на романа в САЩ накара авторката да обяви, че вече готви още две заглавия, в които ще поднесе други подобни случаи. Свързващото звено между трите тома ще са разследващите агенти.

Въздействащата корица на българското издание е на художника Живко Петров. Той създаде специално и поредица от тийзъри. Галерията от енигматични изображения малко по малко подклаждаше очакването за премиерната книга във фейсбук страницата на издателство „Милениум“. Мистериозните картини предизвикаха голям интерес и вълна от споделяния.

Дот Хъчисън е авторка на тийнейджърския роман A Wounded Name по „Хамлет” на Шекспир и трилъра за възрастни „Градината на пеперудите”. Работила е в лагер за бойскаути, занаятчийски магазин и Ренесансов панаир (като пешка от комплект за шах с човешки фигури). Хъчисън се гордее, че е останала в прекрасна връзка с младежката си същност. Обича бурите, митологията, историята и филмите, които могат и трябва да се гледат непрекъснато. За повече информация относно настоящите ѝ проекти посетете www.dothutchison.com или профилите ѝ в „Тъмблър“ (www.dothutchison.tumblr.com), „Туитър“ (@DotHutchison) или „Фейсбук“ (www.facebook.com/DotHutchison).

Категория: Трилъри
Превод от английски: Елена Кодинова
Оформление: Живко Петров
Меки корици
Формат: 14×20
Страници: 320
Година: 2017
ISBN: 978-954-515-382-2
Цена: 16,99 лв.
Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.