Кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“: Спечелете книга от издателство „Милениум“

Вевести.бг и издателство „Милениум“ ще отбележат заедно Деня „Остави всичко друго и чети“ (D.E.A.R. Day) с нова игра, в която читателите могат да спечелят интересна нова книга.

На 12 април световноизвестната детска писателка Бевърли Клиъри навършва 101 години. Рожденият й ден отдавна се е превърнал е в световен празник, посветен на насърчаването на четенето и на детската книга, наречен D.E.A.R. Day, съкращение от израза „Drop Everything and Read“ – „Остави всичко друго и чети”.

От Вевести.бг и „Милениум“ също искаме да ви вдъхновим да прочетете нещо интересно, затова ви каним да се включите в новата ни игра, в която може да се сдобиете с книгата на Бевърли Клиъри „Рамона завинаги“.

Тя е част от кампанията „Нещо за четене срещу неграмотността“, чрез която се опитваме да насърчим младите хора да започнат да четат повече книги, а не само фейсбук статуси.

Регламент:

Публикувайте като коментар под тази статия или под фейсбук статуса любимия си цитат от книга и споделете тази публикация, за да може да достигне и до вашите приятели.

С томбола ще определим победителя и ще го обявим на 19 април (сряда).

Наградата е една от най-хубавите книги на Бевърли Клиъри – „Рамона завинаги“ и е осигурена от издателство „Милениум“.

Още за авторката на книжката – американската Астрид Линдгрен

Бевърли Клиъри има над 30 романа за деца и юноши, преведени на повече от 15 езика и тиражирани в милиони екземпляри в цял свят. Носителка е на множество призове, сред които и наградата на Американската библиотечна организация за цялостен принос към детската литература. 

Най-известната героиня на Клиъри е Рамона Куимби, тя е и нейната любимка, както признава авторката в свое интервю. „Аз не приличах съвсем на Рамона, защото бях добре възпитано момиченце. Но пък често мислех като нея“, казва писателката. Първата й книга е „Хенри Хъгинс“, която излиза през 1950 г. и светкавично се превръща в хит. Последната е „Светът на Рамона“, излязла през 1999 г. – десетилетия след дебюта на малката сестричка в книжката за Хенри. Героите й са палавници, любопитковци и мечтатели, всички те живеят в един квартал и ги срещаме в различните й истории.

„Бях много ядосана на книгите от моето детство, защото те поучаваха децата да бъдат по-добри и по-послушни, по мое мнение, това не е необходимо – казва Клиъри. – Те просто растат.“ Много читатели съвсем заслужено сравняват прозата на авторката с тази на самата Астрид Линдгрен и нейната свободомислеща Пипи. Историите на Клиъри са съвременни, забавни, весели, за приятелството, за семейството, за игрите и белите, но и за преодоляването на истинските изпитания от реалността. Интересни са на малчуганите, а и на техните родители, които с удоволстивие им ги четат на глас.

На 12 април писателката Бевърли Клиъри навършва 101 г.

Клиъри започва да пише, докато работи като библиотекарка в детска читалня. Тогава открива, че е лесно да препоръчва книги на най-малките, както и на тинейджърите, но за децата в предучилищна и ранна училищна възраст е по-трудно да определи какво ще харесат, особено за момчетата, които я питали „има ли книга за деца като нас“. Затова решава да напише най-точните, най-подходящите истории за тях. Те са насочени към малчуганите от 5-6 до 12-13-годишна възраст, каквито са и героите в творбите. Авторката се справя толкова успешно с поставената цел, че книгите й се превръщат в класики, обичани от не едно поколение.

2 Comments

  1. Известно бе,че барбароните не искат да сторят никому зло

  2. Поздравявам Ви за чудесната инициатива!Благодаря Ви, дадохте ми надежда, че не всичко е загубено, защото само с четене ще успеем да възкресим силния български дух!

Коментарите са ограничени.