Vevesti.bg иска прошка от читателите

На Сирни Заговезни Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос
Поклади
По традиция на празника Поклади в столичния кв. Симеоново се пали голям огън. Тази година купенът ще събере симеоновци в градинката под църквата в 18 ч. Снимка от фейсбук страницата Симеоново – моят дом.

Сирни Заговезни или Прощална неделя (Прошка) е празник на всеобщото опрощение. Той се чества седем седмици преди Великден.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

Най-съществен ритуал е искането на прошка. При срещата по-младите се навеждат и целуват ръка на по-възрастните и искат прошка, а те я дават и ги гощават.

Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. За трапезата се приготвят баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки.

На трапезата се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (или халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Характерен за празника е обичаят Поклади, свързан със запалването на празнични огньове. Традицията повелява високите пламъци да бъдат прескачани, когато попрегорят, което според народните поверия носи здраве. В Североизточна България ритуалът е известен като Паликош.

Популярен е и обичаят Оратници – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

По Заговезни има обичай и хората да се маскират. Традицията датира още от Средновековието и дори много преди това, но в България тя е разпространена само в някои краища. Маските имат за цел да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Vevesti.bg иска прошка от читателите, ако сме ги лъгали левашки! Ние ви прощаваме, ако сте ни повярвали! А полииците да ни простят, ако не сме ги ругали достатъчно!