„Лист“ издава единствената детска приказка на Анатол Франс „Пчелица”

93-годишният доайен на художниците Любен Зидаров нарисуваилюстрациите, показва ги в галерия „Арт Алея”

 

Заради единствената детска приказка на Анатол Франс доайенът на българските художници Любен Зидаров се върна към любимото си занимание – да илюстрира книги.

Когато в края на 2015-а събра поколения почитатели в Софийската градска галерия на изложбата си „Островът на съкровищата – половин век по-късно”, той подхвърли, че едва ли след „Силвър” от Андрю Моушън ще рисува по друга книга.

Срещата му с „Пчелица” от Анатол Франс обаче го вдъхновява отново да влезе в царството на децата и приказките.

„Бях много очарован от историята и приех поканата на издателство „Лист” да илюстрирам книгата”, казва Любен Зидаров.

Изящното произведение излиза в превод на Мария Далчева, дъщеря на поета Атанас Далчев, и ще зарадва посетителите на Пролетния базар на книгата в НДК от 23 до 28 май.

Самият Любен Зидаров пък посвещава специална вечер на „Пчелица”. На 23 май от 18.30 в столичната галерия „Арт Алея” той не само ще покаже оригиналите на илюстрациите, но и ще раздава автографи. Изложбата с приказните герои на Анатол Франс ще продължи до 28 май.

Анатол Франс съчинява приключенията на Пчелица и Жорж в света на джуджетата и русалките през 1882 г. Пред познати и критици обяснява мотивацията си да напише необикновената история: хлапетата се нуждаят от вълшебство, да мечтаят и да развиват своята фантазия.

По онова време авторът е на 38 години и е понатрупал популярност като журналист и автор на повестта „Йокаста и мършавата котка” и романите „Престъплението на Силвестър Бонар” и „Желанията на Жан Сервиен”. От Нобеловата награда за литература обаче го делят още много време и книги. Получава я през 1921 г., след като вече е написал „Таис”, „Пекарницата на кралица Педок”, „Мненията на господин Жером Коаняр”, „Градината на Епикур”, „Червената лилия”, „Изворът на Света Клара”, „Островът на пингвините”, „Седемте жени на Синята брада”, „Боговете са жадни” и „Бунтът на ангелите”.

В богатото му творческо наследство „Пчелица” остава единствената книга за деца. Тя и омагьосва 93-годишния Любен Зидаров и той прави илюстрациите към нея за по-малко от месец.

 

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.