„Лист“ с ново издание на „Левиатан” – задължително за политици

Колосалният трактат на Томас Хобс за държавата излиза преди Панаира на книгата

 

В Стария завет Левиатан е „чудовище морско”, демон с формата на змей. Във философията това ужасяващо създание е символ на държавата, изкуствен организъм, изследван от Томас Хобс в трактата му „Левиатан” през 1651 г.

366 години след написването му този колосален труд още е в списъка със задължителна литература на най-престижните университети в света. Според мнозина изследователи „Левиатан” на Хобс най-успешно показва прехода от средновековното към модерното мислене във Великобритания. Нещо повече – и днес книгата може да подготви младия човек за сблъсъка с реалния свят. Изгражда устойчиви фундаментални знания за хората, обществото и държавата. Дори след толкова години някои от тях са необорими, а други са решаващи за възпитаването на критична мисъл.

В България „Левиатан” излиза за първи път през 1970 г. в превод на Руси Русев и това остава единствената публикация в продължение на 46 години. Изключително ценна по съдържание, книгата става и рядка антикварна находка.

Благодарение на второто издание, реализирано от издателство „Лист”, обаче „Левиатан” е достъпен не само за тесните професионални кръгове, а за всички, изкушени от философията.

Книгата излиза след сериозна редакция и осъвременяване на превода на достъпната цена от 13 лева. На Пролетния базар в НДК от 23 до 28 май ще се предлага с намаление от 20 процента на щанд 339, където „Лист” ще представят заглавията си.

Още в увода към трактата си Томас Хобс задава опорните точки в изучаването на държавата и държавността: „Чрез изкуство е създаден този велик Левиатан, който се нарича държава (на латински civitas), който не е нищо друго освен изкуствен човек, макар и по-голям на ръст и сила от естествения, за чиято закрила и защита той е бил създаден. В тоя Левиатан върховната власт е изкуствена душа, която дава живот и движение на цялото тяло; длъжностните лица и другите представители на съдебната и изпълнителната власт – изкуствени стави; наградата и наказанието, чрез които всяка става и член са прикрепени към седалището на върховната власт и са подтиквани към изпълнение на задълженията си, са нервите, които вършат същото това нещо в естественото тяло; благосъстоянието и богатството на всички отделни членове са силата; salus populi, безопасността на народа – неговата работа; съветниците, които му внушават всичко, което той трябва да знае, е паметта; справедливостта и законите – изкуствен разум и воля; гражданската хармония – здраве; размириците – болест; и гражданската война – смърт. Последно договорите и съглашенията, чрез които частите на това политическо тяло първо са били създадени, сглобени и съединени, приличат на това fiat (да бъде) и да създадем човека, което Бог изрекъл при създаването на света”, пише Хобс.

Освен за студенти трактатът на Хобс е богатство и задължително четиво за настоящи и бъдещи политици. „Тоя, който трябва да управлява цял народ, трябва да чете сам себе си и да познава не тоя или оня отделен човек, а цялото човечество. И макар това да е трудно, по-трудно, отколкото да се научи език или да се усвои клон на науката, все пак след като изложа системно и прегледно това, което съм научил от четенето на самия себе си, за другите ще остане само това да размислят дали не намират същите неща и у себе си. А тоя вид изучаване не допуска никакво друго доказателство”, отбелязва политическият мислител.

За автора:

Томас Хобс (1588-1679) живее през едни от най-бурните години на Англия – победата на английската революция и обезглавяването на Чарлз I, управлението на Оливър Кромуел и Реставрацията на Стюартите. Убеден монархист и привърженик на управлението от абсолютен суверен, Хобс следва семейството на лорд Уилям Кавендиш, когато то напуска Англия и се установява във Франция. По време на изгнанието той е преподавател по математика на бъдещия крал Чарлз II. През 1651 година публикува най-важния си труд – „Левиатан”, и това задълго го лишава от възможността да се върне в родината си.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.