Тръмп: САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата (обзор и първи коментари)

Доналд Тръмп

Обама го разкритикува

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от историческото споразумение за борба с климатичните промени, сключено в Париж през 2015 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата“, заяви държавният глава в Розовата градина на Белия дом.

Той добави, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за ново споразумение, чиито условия са справедливи към

„Съединените щати, техните бизнеси, работници, народ и данъкоплатци“. Според него, в сегашния си вид, споразумението обрича американците на по-ниски заплати и загуба на работни места.

Америка „спира още сега прилагането на необвързващото Парижко споразумение“ и „драконовските финансови“ и икономически тежести, наложени й от него, каза Тръмп.

„Споразумението не е толкова за климата, колкото за това други страни да получат финансови преимущества пред САЩ, каза Тръмп и допълни, че това няма да се случи докато той е президент.

„Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж“, допълни Тръмп.

От Белия дом по-рано подчертаха, че договорът е бил подписан от президента Барак Обама от „отчаяние“.

Парижкото споразумение бе прието на 12 декември 2015 г. след конференция във френската столица. 195 участници във форума се разбраха да не допуснат повишаване на средната температура на планетата към 2100 г. над 2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха. Според учените по-голямо увеличение на температурата, предизвикано от изхвърляне в атмосферата на парникови газове в резултат на изгаряне на изкопаеми горива, може да доведе до необратими последици за екологичното състояние на Земята.

Гледайте видео от съобщението:

Бившият американски държавен глава Барак Обама разкритикува своя приемник Доналд Тръмп заради решението му да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, предава AFP, цитирана от Фокус.

„Дори при липсата на американско ръководство; дори след като тази администрация се присъединява към малката група от нации, които отхвърлят бъдещето; аз съм убеден, че нашите щати, градове и бизнесът ще действат и ще направят дори повече, за да ни поведат в правилната посока и да помогнат да запазим за бъдещите поколения единствената планета, която имаме“, подчерта Обама.

От Европейската комисия изразиха дълбоко съжаление във връзка с решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, предава Reuters.

„ЕС дълбоко съжалява за едностранното решение на администрацията на Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение“, заявиха от Комисията.

„ЕС ще засили своите връзки с настоящите партньори и ще търси нови съюзници от най-големите икономики в света до най-уязвимите островни държави“, допълниха от Европейската комисия.

Трите най-големи икономики в Европа: Германия, Франция и Италия, разкритикуваха решението на американския президент.

„Ние сме твърдо убедени, че споразумението не може да бъде предоговорено“, заявиха трите държави, имайки предвид коментара на Тръмп, че Вашингтон е готов да сключи нова сделка.

Макрон: САЩ обърнаха гръб на климата, но ние няма да обърнем гръб на американците

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата като „грешка за бъдещето на планетата“, пише британският вестник The Telegraph, цитиран от Фокус.

„САЩ обърнаха гръб на климата, но ние няма да обърнем гръб на американците“, подчерта Макрон.

Той покани американските учени в областта на климата да отидат във Франция, за да работят по проблема за справянето с глобалното затопляне.

Макрон е първият френски президент в модерната история, който използва английски език по време на обръщението си към страната и света.

Той завърши изказването си с обещание, че ще остане напълно ангажиран с борбата срещу климатичните промени и ще „направи планетата велика отново“, като използва слогана от предизборната кампания на Тръмп.

Меркел разочарована от Тръмп

В отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще продължи с усилията за справяне с глобалното затопляне.

Изявлението на Меркел беше публикувано от нейния говорител в социалната мрежа Туитър, цитира го Фокус. В него тя подчертава, че е „разочарована от решението на Тръмп. Сега повече от всякога ние ще работим върху глобални политики за климата, които да опазят нашата планета“.

Аргументирайки избора си американският държавен глава заяви, че ще опита да постигне по-добра сделка за страната си, тъй като тази заплашва „суверенитета“ на САЩ. В съвместно изказване лидерите на Германия, Франция и Италия отхвърлиха тази възможност.

Те изразиха твърда убеденост, че „Парижкото споразумение не може да бъде предоговорено, тъй като то е важен инструмент за нашата планета, общества и икономики“.

ООН: Оттеглянето на САЩ от споразумeнието за климата е голямо разочарование

Решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата е „голямо разочарование за глобалните усилия да се намалят емисиите на парникови газове и да се насърчи глобалната сигурност“, заяви в говорителят на ООН Стефан Дюжарик, предава Reuters, цитирана от Фокус.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш „остава уверен, че градовете, щатите и бизнесът в САЩ, заедно с другите страни, ще продължат да демонстрират своята визия и лидерство като работят за ниски въглеродни емисии, устойчив икономически растеж, който ще създаде качествени работни места и пазари“, подчерта Дюжарик.

Той допълни, че е изключително важно САЩ да останат лидери по въпросите за околната среда и че Гутереш очаква да работи с американското правителство „за изграждането на устойчиво бъдеще, на което нашите внуци да могат да разчитат“

Тереза Мей: Парижкото споразумение защитава просперитета и сигурността на бъдещите поколения

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Парижкото споразумение за климата защитава „просперитета и сигурността на бъдещите поколения“, предава AFP, цитирана от Фокус.

Мей направи този коментар, след като САЩ обявиха, че напускат историческата сделка.

„Парижкото споразумение осигурява правилната глобална рамка за защита на просперитета и сигурността на бъдещите поколения, като същевременно запазва енергията достъпна и сигурна за нашите граждани и бизнеса“, е отбелязала Мей по време на телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, съобщиха от Даунинг стрийт.

Джъстин Трюдо: Ние сме дълбоко разочаровани, че САЩ решиха да се оттеглят от Парижкото споразумение

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо е разговарял с американския президент Доналд Тръмп и е изразил разочарованието си от оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, предава CBC News.

„Ние сме дълбоко разочаровани, че федералното правителство на САЩ реши да се оттегли от Парижкото споразумение“, подчерта Трюдо.

„Канада е непоколебима в своя ангажимент да се бори с климатичните промени и да подкрепя чистия икономически растеж. Канадците знаят, че ние трябва да предприемем решителни и съвместни действия, за да се справим с многото трудности на променящия се климат“, допълни канадският премиер.