След водния ад: Наводнени къщи, унищожена реколта, пътища в руини

Източник: btvnovinite.bg

Унищожена реколта, наводнени къщи и разрушени пътни отсечки – това е равносметката след пороите и градушките в страната, предава bTV.

Поройните дъждове, които се изляха вчера, наводниха Самоков и в града беше обявено бедствено положение. В рамките на пет часа там паднаха 175 л/кв. м дъжд и река Боклуджа преля. Наводнени бяха улиците и десетки домове.

Вчера през имота на Костадин Волев от Самоков стихийно преминава река. Тази сутрин той установява, че ландшафтът на двора му е променен.

Оградите със съседните дворове са отнесени от стихията, дървата за отопление също, а Костадин открива в дома си чужди вещи, донесени от водата.

Мащабът на щетите и нужната помощ все още се оценяват. През цялата нощ екипите се занимават с отводняване на къщи, каза кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Обхватът на наводнението е голям – близо 3/4 от града, както и доста села, посочи той. В общината е сформиран екип, който да оцени щетите.

В самоковското село Драгушиново няма ненаводнена къща, а 15 са със сериозни последици, съобщи кметът. Водата е стигала около метър, а в по-ниското метър и трийсет.

След потопа хората започнаха да разчистват щетите.

Драгушиново е известно като селото с най-много щъркелови гнезда. Хората казват, че единствено те са се спасили.

Бедствено беше положението и в плевенското село Обнова.

200 литра дъжд на квадратен метър са отчели арендатори в района – количество, което затлаченото от години корито на реката, няма как да побере.

Възстановяването на щетите там, където е възможно, започна със собствени сили и средства.

Реката е отнесла цяла улица, влязла е в дворовете, наводнила е 20 къщи. Все още има запълнени ниски части и насъбралата се там вода няма къде да се оттече.

В плевенското село Подем пороят също е отнесъл улици.

Пострадалите при бедствията имат право на еднократна финансова помощ при доказани ниски доходи и един имот. За останалите – компенсации няма.

Кметът на Обнова Детелин Николов заяви, че е опитал да сезира комисии, Басейнова дирекция, депутати, но досега няма резултат.

Проектът за 132 000 лева за почистване на коритото отлежава по бюрата на администрациите, докато данъкоплатците теглят.

Като след война е обстановката в Левски. Падналата там градушка срина оранжерията за биозеленчуци.

200 души от региона са на път да останат без работа. Предприятието е застраховано, но загубите вече се трупат.

„Ние сме класическа жертва на борбата на институциите в тази държава. Не може от 10 дни синоптиците да ни предупреждават за опасни явления и Агенцията за борба с градушките да стачкува. Защото две ракети да бяха разбили, нямаше да сме свидетели на това нещо“, каза агрономът Александър Христов.

В града повечето хора започнаха ремонти сами.

Сериозни поражения след наводненията има и във врачанското село Лютидол.

Освен реколтата, водата е отнесла улици, образували са се и две свлачища. В Лютидол за една нощ пет пъти ги била градушката.

Две шосета са останали без асфалт, а на улицата, която свързва двете махали в планината, се е образувало свлачище.