Катастрофата на „Тракия“ станала заради самозапалване на сметището в Ихтиман

Причината за верижните катарстофи на магистрала „Тракия“ е самозапалването на сметището в Ихтиман, каза инж. Дончо Атанасов – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, цитиран от БНТ.

Розата на ветровете е била в обратна посока. В един хубав момент се обръща обратно и буквално за минути магистралата остава задимена с нулева видимост и започват верижни катастрофи, коментира той.

Припомняме, че над 20 души пострадаха на магистрала „Тракия“ рано сутринта. Те са настанени в пет столични болници, а двама мъже са с опасност за живота. Тежки верижни катастрофи с десетки автомобили и в двете платна в района на Ихтиман блокираха хиляди хора и затвориха движението. Няма жертви, но е голям броят на ранените като някои от тях са в критично състояние.

В последните няколко дни на няколко пъти сметището се е възпламенявало. Димът от него, заедно с мъглата е допринесъл, а някои шофьори са карали с висока скорост. Магистралата е затворена само в едната посока, а в другата са разрязали мантинелите. Всички столични болници са били в готовност да приемат пострадалите.

„Освобождаваме магистралата, завършват огледите. Почистваме, монтираме обратно мантинелите, които сега сме изрязали, за да отворим прозорец на автомагистралата. В момента основно движението се движи по главен път 1-8, което започва от пътен възел Ихтиман и на пътен възел Мухово се отклонява и се качва пак по автомагистрала Тракия“, каза Дончо Атанасов.

До настоящия момент е започнало едно досъдебно производство за причинена телесна повреда на едно лице за ПТП-то, което е станало в посока към Пловдив. Към настоящия момент се извършва оглед на обстановката за посока към София. С протокола за оглед започва и досъдебно производство, каза Наталия Николова – окръжен прокурор на Софийска окръжна прокуратура.