Около 6000 дка вече горят в Кресненското дефиле, екипи ще правят просеки

Гасенето на пожара ще продължи в петък от 06 часа

Големият горски пожар, пламнал днес следобед в района на симитлийското село Мечкул и кресненското Ощава над Кресненското дефиле вече е обхванал около 6000 декара смесена гора – иглолистни и широколистни насаждения, и се е разпрострял на фронт около шест километра. Това съобщиха на БТА от Югозападното държавно предприятие.

Към 19 часа информацията бе за 3000 дка. гори и сухи треви.

Екипи пожарникари от всички служби на територията на област Благоевград са мобилизирани в гасенето на пожара.

Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев са се включили в усилията за овладяване на огъня. В тяхна помощ са се присъединили и пожарникари от Кюстендил, два екипа с пожарни коли от София, служители на Югозападното горско стопанство, модулно армейско формирование, булдозер, както и два хеликоптера, които участват в гасенето.

Въпреки усилията обаче огънят не може да бъде овладян, съобщи в пряко включване в 19 часа кореспондент на бТВ в региона. Вече има евакуирани хора от с. Ощава.

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие заяви за „Фокус“, че към момента силният вятър в района е намалял и в по-голямата си част по фронта пожарът е низов. „Сега пускаме тежката техника, за да направи просеки. Дейностите на пожарникарите за момента са преустановени, но цяла нощ на място ще останат дежурни екипи, които ще следят и контролират ситуацията“, каза още инж. Дамянов.

Той добави, че дейностите по гасенето на огъня в Кресненското дефиле ще бъдат подновени утре сутрин към 06.00 часа.

Както вече ви съобщихме сигналът за пожара е подаден около 13:50 часа. Първоначално пламъците са обхванали около 500 дка сухи треви и храсти, но огънят е навлязъл и в иглолистна гора.