Вероника е убита с цел грабеж (допълнена)

Патолозите са категорични, че върху нея не е упражнено сексуално насилие

Вероника 1

Вероника е убита през вечерта на изчезването й. Тялото е завлечено и хвърлено в река Янтра. Престояло три денонощия във водата, показват данните от аутопсията, съобщи 24 часа онлайн. Основната версия е убийство с цел грабеж, потвърдиха от прокуратурата. Не е открита дамската чанта на студентката, която има данни, че е носела.

Засега няма конкретен запозодрян за жестокото престъпление.

Множество удари по предната и задната част на главата, с предмет подобен на брадва, са причина за смъртта на Вероника Здравкова, установи извършената аутопсия. В резултат на жестоките удари, 23-годишната студентка е получила фрактура на челюстта. Патолозите обаче са категорични, че върху нея не е упражнено сексуално насилие.

Все още няма информация за часа на убийството, но близки на момичето предполагат, че тялото й е захвърлено на 2 срещу 3 март, след като мястото беше прецизно обходено от униформените, полицейски кучета и водолази, съобщава Velikotarnovoutre.bg.

Основна версия, по която разследващите работят е грабеж. Според източници на регионалното издание, на 28 февруари (вечерта на изчезването) Вероника е получила месечната си работна заплата и в себе си е имала изтеглени пари в наличност. Когато трупът й бе намерен обаче полицията е установила липса на документи, пари и телефон.

Първите 48 часа основен заподозрян за убийството бил нейният бивш дългогодишен приятел. Момчето е било задържано и разпитвано през цялото време, но вече е освободено. Според негови близки той е в шок от случилото се и отказва контакт с медии.

Във Велико Търново започват протести и подписка за повече сигурност

Убийството на Вероника предизвика обществено недоволство и доведе до протести. Тази вечер в 18:00 часа пред паметника „Майка България“ граждани застават срещу насилието и искат справедливост. Инициаторите ще настояват за осветление, камери и полицейско присъствие в района на жп гарата.

От днес във Велико Търново започва подписка в подкрепа на искането районът между жп гарата и Автогара „Юг“, където е минавала студентката, да бъде осветен и там да бъдат поставени камери за видеонаблюдение, съобщава „Дневник“. Според местните хора по този път често минават студенти от Великотърновския университет и трябва да се вземат мерки, за да се избегнат нови трагедии.

В подписката ще се настоява и за нощни полицейски патрули в този участък, съобщава БНР. Тя ще бъде внесена в Общинския съвет.

Трагедията, която почерни Велико Търново на 3 март повдигна въпроса за връщането на смъртната присъда. В памет на Вероника депутат ще внесе предложение в Народното събрание за въвеждането на смъртното наказание.

1 Коментар

  1. Възникват някои въпроси: Ако наистина убийството е било с цел грабеж – откъде нападателят е знаел, че точно в този момент момичето е носело цялата си заплата в себе си? Още по-страшното е, че за една заплата (едва ли повече от 600-700 лв.), момичето е било убито. Всеки човек във Велико Търново е в опасност, докато убиецът не бъде заловен.

Коментарите са ограничени.