Методи Андреев: ДПС натрупаха толкова пари, че е абсурд да бъдат купени (цялото интервю)

Той сравни митинга на „Атака“ на 3 март със „Соболевата акция”, проведена от комунистическата партия на България през 40-те години на ХХ век с искане за съюз със СССР
Методи Андреев
Методи Андреев Кадър: Нова тв

„Ако „Атака” и руските политици имат обща идеология – това е много опасно. Това означава, че действително партията е политическото им оръжие, техният троянски кон в европейска България”.

Това каза в студиото на „Здравей, България” по Нова тв депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Той коментира проведения митинг на „Атака” навръх националния празник – 3 март, като го сравни със „Соболевата акция”, проведена от комунистическата партия на България през 40-те години на миналия век с искане за съюз със СССР.

„Ние сме суверенна държава и не може на националния празник да се развяват други национални флагове и да говорят чужди граждани, а в същото мероприятие се искаше оставката на българското правителство. Какво правят на митинг руски политици? Те трябваше да бъдат на официалното честване. Трябва ясно да определим външните си противници – „Ислямска държава” и диктаторският режим на Путин. Не Русия, а диктаторският режим на Путин”, категоричен бе Андреев.

Депутатът коментира и новия външен дълг от 16 млрд. лева. „Въпросът с външния заем беше ключов за управлението на държавата. Искам да ви припомня, че не за пръв път опозиционна партия подкрепя управляващите по важен въпрос. Колкото до това как ДПС си промени позицията – питайте тях”, каза Андреев.

Той отхвърли идеята, че е имало купуване на депутати или парламентарни групи, за да подкрепят правителството. „Трудно е да се купи ДПС, тези хора натрупаха толкова пари през последните години, че не е на практика възможно някой да ги купи. Тази партия е в опозиция на управлението в момента и това, че е подкрепило решение на мнозинството си е неин проблем”, допълни бившият шеф на Комисията по досиетата.

Според него обяснението на Владислав Горанов за заема е много точно, а от Патриотичния фронт се въздържали заради липсата на меморандум, който е за подкрепа на политики на правителството.

Според него вече има национал-социалистическа опозиция в Народното събрание в лицето на ДПС, БСП и „Атака”.

Цялото интервю гледайте ТУК.

Методи Андреев – депутат от ГЕРБ, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

Водещ: Методи Андреев от парламентарната група на ГЕРБ, не от партия ГЕРБ – правим винаги това уточнение – ни е на гости. Добре дошли!
Методи Андреев: Аз съм член на парламентарната група на ГЕРБ, така че изпълнявам всички политики, които ГЕРБ прокарва в този парламент.
Водещ: По няколко актуални теми. Не съм сигурен дали да не започнем с това, което преди малко в ефира ни се случи – знам, че не сте го проследили, но беше повод и за изказвания на политици, на народни представители от ДПС. Хюсеин Хафъзов и Илия Илиев казаха: „20 българи пребиха четирима роми в Бургас“. Става дума за случай на сбиране между ученици, както разбираме, но се умножава случката в пространството, когато има и политически коментар. Мислите ли, че зачестяват случаите, или това е само медийна експонация на инциденти, които се тълкуват като конфликт, междурасов принцип и престъпление от омраза?
Методи Андреев: Вижте, аз не смятам, че това, което става е, добре. Дали българи бият роми, или роми бият българи – няма значение, важното е, че тези неща не са добре. Това са неща, които ние слагаме в криминалните хроники. Аз само ще ви напомня, че ако трябва да кажем и политически да говорим, този въпрос…
Водещ: Не знам дали трябва даже.
Методи Андреев: Аз затова казвам – че е вредно за самата общност на ромите и за конфликтите, които има в тези места, където живеят близо българи и роми. Мога само да ви кажа, че преди около 4 месеца в Карловско роми пребиха един българин и той почина. А наскоро, преди може би няма и 20 дни, имаше друг такъв случай в Карловско, така че от това ДПС няма смисъл да прави политика. Това е въпрос, който… държавата трябва да си вземе нещата в ръце, в смисъл ромската престъпност, престъпността от страната на…
Водещ: Провокира ли тя расизъм?
Методи Андреев: … криминалния контингент, който се състои от българи. Провокира, разбира се, зависи как го гледаш. Ако правиш от това политика, безспорно се стига до там. Ама аз смятам, че на тази тема политика в България не трябва да се прави. Българската нация е такава, че ще има различни етноси и ние столетия си живеем в мир. Няма смисъл от такива изказвания сега на ДПС. Аз не знам ДПС какво прави, ДСП сега си играе ролята на защитник на ромите, което трябва да ви кажа, че е пълна демагогия. Но това е друга тема за разговор. Аз смятам, че…
Водещ: Защитник на ГЕРБ ли е обаче ДПС, поне по отношение на ключовите и важни гласувания в парламента? Имахме повод и предната седмица да поставим въпроса заради подкрепата, която за дълга получихте – че ДПС като че ли са ярка опозиция например на Патриотичния фронт. Обаче когато стане дума за ГЕРБ и за ключови решения, които дори провокират премиера да намекне за оставка, тогава във важния за ГЕРБ момент получавате подкрепата на ДПС.
Методи Андреев: Искам да ви кажа, че въпросът наскоро със заема, който беше гласуван в парламента, беше ключов въпрос за стабилността на управлението въобще на държавата в близките 4 и повече години. Нека да ви припомня, че това не е изключение, когато партии, които не са в конфигурацията на управляващите, подкрепят важни решения. Помните ли навремето ОДС, когато гласуваше стратегията за национална доктрина или национална сигурност – вече не си спомням. Тогава тя получи подкрепа и от евролевицата, а евролевицата не беше в конфигурацията на тогавашното ОДС.
Водеща: Големият въпрос е как за няколко минути се промени позицията на ДСП, защото дни по-рано Йордан Цонев, финансистът, човекът, който говори от името на ДПС по тези въпроси финансовите, даже поиска извинение за единия милиард, взет по времето на Орешарски?
Методи Андреев: Този въпрос трябва да го зададете… Абсолютно. Да, въпросът ви е абсолютно точен, но той не е отправен към мен. Трябва да питате ДПС. И аз си го задавам този въпрос.
Водещ: Вашето обяснение какво е? Вие бяхте там в залата, видяхте преобръщането във ваша полза?
Методи Андреев: Вижте, трябва да ви кажа, че това, което направи финансовият министър, е действително много добро беше неговото резюмиране на това, което трябва да се направи в една твърде дълга, около 40-45-минутна реч, в която той много ясно описа какво трябва да направи държавата в близките години, какво е необходимо да има във финансова посока, какви…
Водещ: Вярвате ли, че убеждаващата комуникация е преобърнала позицията?
Методи Андреев: Ами, аз смятам, че… Аз нямам друго обяснение, защото четох коментари по медиите, че едва ли ГЕРБ купил ДПС.. ДПС са толкова богати, толкова богати, толкова много пари натрупаха през своите управления, че е много скъпо който и да реши да ги купува да ги купи. Това е абсурдно. Това трябва да решите… ДСП трябва да си отговори на въпроса как така. Аз даже нещо мога да ви кажа- той сутринта /…/ говореше едно, пък два часа говореше друго.
Водещ: А дали не е било ясно, че ДПС ще подкрепи дълга, и всичко това да е било театър, за да може да се демонстрира някаква опозиционност на управляващите?
Методи Андреев: Не, не. Това категорично мога да ви кажа, че не е така. Вижте, да ви кажа, това е една партия, която определено е опозиция. Значи, ДПС определено е опозиция.
Водеща: На какво?
Методи Андреев: На това управление, което е в момента, то е ясно. Всяка сряда, между другото, един техен народен представител чете колко много от кадрите на ДПС в момента се освобождават и /…/
Водеща: Това е в сферата на това, което очакват избирателите да чуят…Доволни са избирателите на ГЕРБ, доволни са избирателите на ДПС.
Методи Андреев: На кое на сферата? Ами ,не, чакайте, нали говорим за разграждане на един модел на устроени, така, направено от ДПС през годините, неговото управление и участие във властта?

Водеща: За пред публиката е добре и за двете партии това, което прави всяка сряда ДПС.
Методи Андреев: Не, не, не за пред публиката. Чуйте, не за пред публиката. Значи, това, че ДПС се е извъртяло в последния момент и е подкрепило това решение си е негов проблем. Той не е проблем на мнозинството. Значи, мнозинството си остава в тези параметри, и трябва да ви кажа, че изрично г-н Валери Симеонов подчерта, че не подкрепата на Патриотичния фронт не означава, че има преструктуриране на мнозинството в този парламент. Той изрично го подчерта…
Водеща: Не, не, ние не смятаме, че нещо се е променило.
Методи Андреев: А, да, точно така.
Водеща: Ние питаме дали всъщност нещата да са изглеждали винаги по този начин, и сега някаква пукнатина ни разказва за задкулисни взаимоотношения между две партии, които се правят, че са от двете страни на барикадата?
Методи Андреев: Не, пак ви казвам – за мен пукнатината е било винаги…Винаги съм ви казвал…Значи, винаги съм ви казвал, че пукнатина в управляващото мнозинство ще има, ако има съществени различия между ГЕРБ и Реформаторския блок, както примерно беше по времето на въпроса за тези…пенсионните фондове. Тогава имаше един сериозен проблем вътре в коалиция, вътрешния кръг на коалицията. А иначе останалите партии, които подкрепят това правителство, те са подписали един меморандум за подкрепа на политики.
Водещ: Да, знаем за това. Много ми е интересно за АБВ да кажем…
Методи Андреев: Там много важно е следното да знаете – че там в този меморандум няма разписано, че България трябва да вземе този заем. Към онова време, когато е правен меморандума, най-вероятно тази огромна дупка не е била налична, не е била известна. И тъй като това го няма, Патриотичният фронт абсолютно правилно казаха, че се въздържат от… Но мога да ви кажа…
Водещ: Много ми е интересно как коментирате събитията при АБВ, защото там също имаше преди това категоричност, че няма да се подкрепи това решение. В последствие също имаше преобръщане и подкрепа в пленарна зала. Георги Първанов пусна тук бомбата в това студио с изявлението си :Аз ще подам оставка. В последствие пък стана ясно, че тя няма да бъде подкрепена от АБВ тази оставка, и нещо повече – поискаха оставката на финансовия министър Горанов.
Методи Андреев: Аз само искам да ви кажа следното нещо – не може да се търси от това решение, което иначе е много важно, то е стратегически важно, защото след решението на парламента с почти 160 човека за този дълг, подкрепата за този заем, мога да ви кажа, че вече стратегическия хоризонт на това управление отива в неговия пълен мандат 4 години, защото до сега много анализатори казваха…едни казваха :Това мнозинство е до местите избори, но /…/ не ,не, до президентските…
Водещ: Кадиев каза до 6 месеца.
Методи Андреев: Така, значи, Кадиев този път не е прав. И той много добре знае като добър икономист, че това не е възможно да стане, защото този заем изисква стабилност, изисква най-вече реформи. Изисква реформи, това е много важно – реформи.
Водещ: С АВБ коментирайте ситуацията.
Методи Андреев: А АБВ не искам да ги коментирам.
Водещ: Защо?
Методи Андреев: Просто не ми е работа аз да ги коментирам.
Водещ: Ивайло Калфин с една позиция, Първанов с друга…
Методи Андреев: Това си е техен вътрешен проблем. А иначе аз мода да ви кажа, че г-н Първанов питахте ли го дали… той тук ли реши да си подава оставката, или предварително не е предупредил своята група, защото…
Водещ: Всичко питахме.
Методи Андреев: Питахте, добре.
Водеща: Опитали се да го спрат.
Методи Андреев: Само да ви кажа следното нещо – това, което искам да излезе тук като една много ясна и точна позиция. Значи, след това гласуване, което иначе е много важно за стабилността на държавата, в този парламент не се появи нова коалиция, но се появи нова опозиция, ясно изразена…
Водещ: Коя?
Методи Андреев: Тя е национал-социалистическата опозиция в лицето на БСП и „Атака“. Значи, Национал-социалистическа опозиция в лицето на БСП и „Атака“. Това е един ключов момент за развитието на този парламент, защото вижте каква е политическата линия на „Атака“.

Водещ: Т.е. вие спомагате да се появи национал-социалистическа…
Методи Андреев: Не, ние не спомагаме. Те сами си намериха общото по между си. Ние не спомагаме. Правиха общ митинг пред парламента БСП и „Атака“, а забележете, вчера какво се случи в центъра на София.
Водещ: Какво точно?
Методи Андреев: Ами, вие го показахте. Ами, може ли националния празник на митинга на една политическа сила, на която се изиска оставката на това правителство и на това управление, да присъстват двама официални представители на една друга държава, и те да държат реч на този митинг? Вие представяте ли си, ако примерно това се случи…
Водещ: Руски граждани, имате предвид?
Методи Андреев: Не са руски граждани.
Водещ: А какви?
Методи Андреев: /…/ беше…
Водеща: Да/…/ първо за какво говорим? За митинга на „Атака“ ли говорим?
Методи Андреев: Говорим за двамата руски граждани, които присъстваха на митинга, и те бяха представени…/…/ беше представител на Държавна дума, а Анатолий Карпов, и той мисля, че е …
Водещ: Това как го тълкувате? В смисъл защо го казвате?
Методи Андреев: Тълкувам го като политически скандал. Разбирате ли какво означава на българска..на националния празник на една суверенна държава, на митинга на една опозиционна партия, която иска на този митинг да се отправи оставка към правителството, говорят представители на друга държава. Развяват се други национални флагове.
Водещ: Това какво означава в такъв случай?
Методи Андреев: Това значи според мен, че ако външният министър смята, трябва да пусне една нота. Как може да има политическо присъствие на националния празник, когато се иска оставката на българското правителство? Това е абсурдно. И мога да ви кажа следното – тази вчера сцена, която аз гледах по телевизия Алфа за „Атака“, трябва да ви кажа, че е едно много неприятно дежа вю, каквото е било, примерно, българската комунистическа партия или наречена тогава към 40-та година българска работническа партия „Комунисти“ по време на „Соболевата акция”. Подобни са били тогавашните прояви на българската работническа партия „Комунисти“ тогава 40-та година.
Водеща: Защо да е скандал? Руски граждани присъстват заради ролята на Русия в освобождението на България.
Методи Андреев: Защото, не може на националния….Не са руски граждани. Това са политици, това са ярки…Значи, пак ви казвам – не може тези руски граждани..Мястото им беше…
Водещ: Кобзон тя на митингите преди изборите..
Методи Андреев: Тези руски граждани, както вие казвате, мястото им не беше на митинга на „Атака“. Ако те искаха действително да изкажат свята почит към руските войници, загинали през Руско-турската война, трябваше да бъдат вечерта на официалното честване на националния празник в центъра на София пред парламента. А какво правя те на митинга на „Атака“, където се искат оставките на правителството?
Водещ: Това все пак не е посланик, за да се прави такъв извод..
Методи Андреев: Ама, чакайте, това са руски политици. Ама как да не е посланик? Анатолий Карпов на какво е посланик? Недейте така.
Водеща: Ние имаме кадри..Може ли само да покажем кадрите, колеги, за това, за което говорим.
Методи Андреев: Ама, недейте така. Руски флаг се вее над такъв опозиционен….Какво означава това? Ще ви кажа какво означава това.
Водещ: Какво?
Методи Андреев: Спомняте ли си навремето, когато управлението беше на ОДС? Тогава бяха изгонени няколко руски дипломати, и основното обвинение беше, че те правят опит да получат политически влияния върху политическата класа на България. След като бяха изгонени по времето на Сакскобургготски пристигна много интересно писмо, което беше донесено тогава от тогавашния главен прокурор Филчев. То беше от Путин за тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. В един неформален разговор с Филчев, аз съм водил такъв разговор,той каза, че това писмо руският президент, или тогава премиер, не помня в какво качество е бил тогава Путин, е искал от Симеон Сакскобургготски сближаване на политиките и постигане на по-тесни връзки между България и Русия, което иначе няма нищо лошо. Само че няколко години след това, през 2004-2005 г. възникна проектът „Атака“. Ами, това е..това, което вчера го виждам, това действително е ярък случай на политическо инженерство от държава, която не е член на Европейския съюз (ЕС).
Водещ: Вие твърдите директно, че „Атака“ е проект на Путин?
Методи Андреев: Вижте, искат оставката на правителството, и там говорят руски политици. Как да го тълкувам аз?
Водещ: България е страна в много голям риск. Думите са на Радан Кънев по повод убийството на Немцов… и българската податливост. Това е цитат тази дума на руското разузнаване. В тази посока ли слагате и вашето изказване?
Методи Андреев: Разбира се. Аз смятам…Абсолютно прав е тук Радан Кънев, и аз винаги съм казвал, че ние трябва ясно да назовем нашите външни противници. Това е задължително „Ислямска държава“ и ..забележете – не Русия, а диктаторския режим на Путин. Това е много важно да се каже. Въобще всички диктаторски режими са противници на демокрацията на ЕС.
Водещ: Според вас трябва ли политическа партия ГЕРБ да се ангажира и да нарече противник Путин в този ред на мисли както казвате, че руски гражданин е на присъствието на митинг на „Атака“?
Методи Андреев: Значи, аз мога да кажа следното нещо – това не е работа на политическа партия ГЕРБ, даже не е работа на български политици. Това е работа всъщност на нашите служби. Те трябва да отбележат кои са нашите опасности пред нашата държава и да работят сериозно в тази посока, за да не допуснем в България да се случват неща, които са се случвали някога, примерно, когато е текла „Соболевата акция”, и въобще всички тези неща, които сега като дежа вю могат да се повторят, защото този път май вървим по същия път, за съжаление.
Водещ: Довършете си мисълта. Какъв е финалът на този път?
Методи Андреев: За мен трябва, според мен външният министър трябва категорично да възроптае и да направи по дипломатически път да отправи нота, че не може на опозиционни митинги, на които се искат оставката на българското правителство да присъстват руски политици.Там, руски политици не могат…
Водещ: Не /…/ обща идеология, общи ценности и общи позиции?
Методи Андреев: Чакайте, чакайте. Значи, това вече е много опасно. Това, което казвате, вече е много опасно. Значи, ако те имат обща идеология, това означава, че действително партия „Атака“ и тяхното политическо оръжие,техния Троянски кон в европейска България. Това е вече много опасно. Аз смятам, че ако ..не че не бива да има руски политици на този наш празник. Нека има, все пак ние действително сме славянски народи, и имаме действително България са загинали руския войници, обаче не е мястото там на тези руски политици, не е мястото на митинга на „Атака“. Мястото им е там при официалните лица.
Водещ: Някой ще каже защо идва шефа на ФБР да се среща тогава с българския премиер…
Методи Андреев: Много просто, и то е ясно защо. Защото ние сме в НАТО, ние сме в една обща система за сигурност, и е нормално шефът на ФБР…той не отива обаче на митинга на ГЕРБ да говори, че еди какво си…Той идва при премиера, среща се и си отива.

Водещ: А защо идва той знаете ли?
Методи Андреев: Е, ФБР е вътрешната служба за сигурност на САЩ. Не мога да ви кажа нищо..
Водещ: Възможно ли е да бъдат искани от нас неща, които са спорни?
Методи Андреев: Ако аз знам за какво идва шефа на ФБР, нали ви е ясно, че няма да съм при вас?
Водещ: Защо?
Методи Андреев: Защото явно ще съм някакъв много осведомен..Шеф или член на специални служби, те така не би трябвало да излизат често по телевизията.
Водещ: Понеже е изострена тази полемика и за Русия, но и по отношение на САЩ…
Методи Андреев: Не, вижте, тя не е изострена. Ние трябва просто да бъдем обективни. Разбирате ли мен кое ме дразни?Мен не ме дразни това, че има руски политици в България на този празник. Трябва да има. Проблемът е, че те отиват не там, където им е мястото, не там, където са официалните лица, там, където официалната българска държава чества националния си празник, а отиват на един опозиционен митинг, на който се иска оставката на българското правителство. Ето това е проблема, разбирате ли? И мисля, че го разбирате. Не може да не го разбирате. И там се развяват и знамената на Русия. Сега, извинявайте, нямам нищо против, но ако трябва да се развяват знамената на Русия, трябва да е развяват на официални места по съответния начин и протокол.
Водещ: Накратко на финала на нашия разговор вашата версия за…доколкото може да има оттук човек версия за убийството на руския опозиционен Борис Немцов. Да ви кажа, че Антония Петрова, мис България 2009 година ще ни гостува, може да ви се стори изненадващо, но по тази тема, защото са били семейни приятели, имали са традиция всяка година да бъдат заедно на почивка. Тя ще бъде след малко в студиото. Вие какво мислите?
Методи Андреев: Не мога да кажа аз убийството на Борис Немцов. Само мога да кажа, че се присъединявам изцяло към това, което всички демократични хора си мислят, че може режима на Путин да му не е прекия убиец, но той е подбудител и вдъхновител на това престъпление.
Водеща: Благодарим ви за това гостуване.

От Агенция „Фокус“.

1 Коментар

  1. Vazmo6tavate se 4e sa govorili ruski politici na 6estvieto,a za6to ne se vazmo6tavahte kogato Noland razdava6e pirojki na maidana v Kiev ili kogato cqloto amerikansko rakovodstvo se izredi tam po vreme na voenniqt prevrat.Zna4i edni podkrepqme a drugi oprekvame,nali trqbva da se celuva amerikanskiqt okupatorski zadnik za6toto ste nekadarni da vodite politika samostoqtelno i da za6titavate interesite na stranata.PRODAJNICI

Коментарите са ограничени.