Екатерина Захариева в Черна гора: Европейският проект няма да е завършен без Западните Балкани

„Искам да Ви уверя, че няма да спестим усилия Черна гора да стане пълноправен член на Европейския съюз възможно най-скоро, след като е готова с всички нужни реформи. Ние твърдо вярваме, че европейският проект – защото това е проект за мир, просперитет и стабилност, няма да бъде завършен, ако всички държави от Западните Балкани не се присъединят към Съюза.“

С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи се обърна към външния министър на Черна гора Сърджан Дарманович.

Двамата разговаряха в Подгорица в рамките на двудневното посещение на българския първи дипломат в страната.

Визитата в Черна гора е част от Балканската обиколка на вицепремиера Захариева преди старта на Българското председателство на Съвета на ЕС, чийто основен външнополитически приоритет са Западните Балкани.

„Впечатлена съм от това колко бързо Черна гора напредва в процеса за присъединяване към ЕС. Искам да поздравя правителството Ви за намеренията да приключи преговорите по всички глави до 2019 г. и да ви уверя, че можете да разчитате на всяка подкрепа, за която имате нужда от нас“, каза Захариева. Тя предложи на своя колега Дарманович експерти от черногорската държавна администрация да се обучават в София, а български специалисти да подпомогнат на място затварянето на преговорните глави.

Двамата министри се договориха още да задълбочат връзките между двете държави в сферата на икономиката, туризма и отбраната.

„От името на правителството и всички граждани на Черна гора искам да изкажа благодарност на Република България за оказаната помощ в гасенето на пожарите, които през лятото обхванаха страната – каза министър Сърджан Дарманович. – Хеликоптерът, който ни изпратихте, бе първият тест на механизмите за съдействие при кризи в НАТО, откакто ни приеха в Алианса, и той проработи перфектно. Няма никога да забравим подкрепата за членство в НАТО.“

„Винаги, когато имате нужда от помощ, може да разчитате на нас. Най-малкото, което можем да направим, е да изпратим хеликоптер. Разчитайте на нас не само за конкретна помощ, но и за приятелски съвет, особено по отношение на европейската ви перспектива“, отговори Екатерина Захариева. Тя изброи срещите на високо равнище във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС, на които ще бъдат поканени и представители на правителствата от Балканите – неформалния съвет на министрите на правосъдието и вътрешните работи през октомври т.г., срещата на външните министри през февруари и на държавните и правителствени ръководители през май догодина.

„Длъжници сме на нашите граждани и бизнеса и трябва да улесняваме връзките между тях“, каза министър Захариева и изброи областите, в които би могло да има ползотворно сътрудничество между Подгорица и София – съвместни туристически инициативи, привличащи чуждестранни посетители, проекти за възобновяема енергия, съвместна работа по диверсификацията на енергоизточниците в региона.

„Оценяваме високо, че президентът Радев ни посети и очакваме при първа възможност министър-председателят Бойко Борисов да ни гостува“, каза министър Дарманович.

Снимка: Пресцентър на МВнР
Снимка: Пресцентър на МВнР
Снимка: Пресцентър на МВнР
Снимка: Пресцентър на МВнР
Снимка: Пресцентър на МВнР