Наргилето като единица мярка за сладка дрямка и горчива безотговорност

70 процента от повикванията на Спешна помощ са фалшиви – институциите ли са виновни, или ние, които вечно ги ругаем?

Този път няма да коментирам политиката /слава Богу/, а сладката дрямка на горчивата безотговорност.

Изведнъж всички обявиха война на наргилета. Здравни работници, експерти, училищни педагози, политици и кой ли още не.

Всички те спяха сладък сън, докато ученици масово и официално по заведения и купони пушиха наргиле.

Сега изведнъж всички спецове се сетиха, че да гълташ дим от каквото и да е било много вредно. Ами вредно е, това може да ви го каже всеки, завършил основно образование.

Ние винаги се сещаме да вземаме мерки едва след като стане белята. Като се започне от ледените висулки през зимата, та се стигне до наводненията от непочистени корита.

Изведнъж обществото разбра, че стотици заведения в страната в момента предлагат пушене на наргиле. Самите те обаче нямало как да контролират възрастта на клиентите си. Оказва се, че липсва каквато и да било регулация по отношение на пушенето на наргиле и изделия от растителен произход.

И пак изведнъж се разбра, че на всички тези експерти, здравни, училищни и социални работници, на политици и техните семейства изобщо не им е пукало с какво се тровят децата, след като няма регулации.

Ами като няма защо да си отваряме работа, нали? Освен това активността „след дъжд качулка” е перфектен начин да се покаже колко много институции, структури и организации има, които да „вземат адекватни мерки”.

Сега щели да се водят беседи с родители и ученици, на които да разясняват вредата от наргилето. Покрай това да не забравят да разяснят и вредата от тютюнопушенето, което вече е толкова разпространено сред учениците, че никой не го забелязва. Те вече пушат свободно в училищните дворове и едва ли не пред самите учители.

Да не говорим за отчайващото поведение на самите родители, които благосклонно разрешават на децата си подобно поведение, както в последно време взеха да ги лекуват чрез глад, да отказват ваксинации и т.н. И не рядко да бият учители, ако не дай Боже направят забележка на златното им пиленце. Или лекари, ако просто не са на кеф.

Нацията като цяло има нужда от най-сериозно лечение. За превантивното отдавна сме закъснели. Но трудно ще бъде лечението на хора, които от сутрин до вечер ругаят и държавата си и институциите и на родители, за които възпитанието на децата е последна грижа.

И докато пиша всичко това излезе информация от ТВ-репортаж, че 70% от повикванията на Спешна помощ в столицата са фалшиви – т.е. звъним за щяло и нещяло, което струвало 15 милиона докато псуваме здравната система и бием докторите, защото са закъснели да ни извършат хремавия нос и дрисливия за**ик, докато другаде наистина имат неотложна нужда от лекар.

Защото винаги трябва да има подръка институции, които да са виновни и с които да оправдаваме собствените си комплекси.

Евгени Петров – Gendo

1 Коментар

  1. Страхотно! Взе ми размислите и страстите!

Коментарите са ограничени.