Първан Симеонов: Партиите променят поведението си с наближаването на местните избори

Първан Симеонов
Заявената от Георги Първанов оставка е искане на своеобразен вот на доверие, коментира социологът

 

Първан Симеонов
Първан Симеонов

С наближаването на местните избори настъпва промяна в поведението на партиите, подкрепящи правителството. Много от тях дори гледат и към президентските избори. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” социологът Първан Симеонов.

Според него неусетно се придвижваме от 100-те дни от работата на кабинета към предизборната надпревара. Освен че има вътрешни дебати на тема кандидати и начини на явяване на изборите, и в самата управляваща коалиция зачестяват ярките пози и действия, коментира още Симеонов. Според него всички по-малки партньори във властта ще се опитват в оставащите месеци да покажат своя собствена идентичност, без обаче да се отдалечават твърде много от ГЕРБ. „Позицията, в която те се намират в момента, е в известна степен неблагодарна, защото са партньори в една коалиция, която трябва да върши и доста черна работа. Но тази позиция, от друга страна, никак не е лоша, защото дава добри стартови шансове, дава достатъчно трибуна за местните избори и дава възможност за такива ярки символни действия, като тези при гласуването за ратификацията на нов външен дълг”, коментира още Първан Симеонов.

По отношение на заявената оставка на Георги Първанов, социологът коментира, че това е било чисто символичен жест, без да се търси реално оттегляне от партията. С това Георги Първанов се опита да постигне своеобразен вот на доверие, каза още Симеонов. Според него с поведението си при гласуването на дълга АБВ са изгубили част от имиджа си и репутацията на партията е била накърнена.

От поведението си в пленарна зала спечели Патриотичния фронт, които са гласували „въздържал се”, каза още Първан Симеонов.