Слагат измервателни уреди и в акцизните складове

По настояване на реформаторите законът бе одобрен почти единодушно
Мартин Димитров
Мартин Димитров Снимка: Пресцентър на Реформаторския блок

 

Реформаторският блок се захвана с контрола върху акцизните стоки и настоя и в складовете с такива стоки да има измервателни уреди.

Макар да не са опозиция, реформаторите се възползваха от възможността за в началото на месеца опозицията да вкара допълнителни точки в дневния ред на депутатите и така народните избранници се захвана с промени в Закона за акциза и данъчните складове.

„По време на предишния мандат на ГЕРБ с наша подкрепа бяха монтирани измервателни уреди дори и вътре в акцизния склад на „Лукойл“. По време на кабинета „Орешарски“ тези уреди бяха демонтирани с мотива, че получаваната информация от тези уреди е трудна за обработка“, разказа депутатът от РБ Мартин Димитров и отбеляза, че идеята на реформаторите е такива измервателни уреди да има в складовете на всички акцизни стоки – алкохол, цигари, гориво.

„Ако искаме да направим системни мерки и да има по-голяма събираемост на приходите, трябва във всички големи производители на акцизни стоки да има измервателни уреди“, отбеляза още Димитров.

Той използва момента да напомни за одобрения миналата седмица нов заем на страната ни от 16 млрд. лева и призова всички депутати, които са гласували против новия дълг, сега да подкрепят това предложение.

„Иначе, колеги, вие ще бъдете неискрени“, предупреди реформаторът. Очевидно този призив стигна наистина до всички народни представители в зала, тъй като предложенията на РБ по отношение на контрола върху акцизните стоки бе прието на първо четене със 143 гласа „за“, нито един против и само един „въздържал се“.