Премиерът прие оставката на Вучков (допълнена)

Първи коментари от кулоарите на парламента

Веселин Вучков

Премиерът е приел оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Това е станало на заседание на Министерския съвет. Вучков е обявил театрално, че напуска по време на правителственото заседание, а Бойко Борисов е приел, пише Блиц.

Днес вътрешният министър трябваше да предложи кандидатури за поста главен секретар на МВР на заседанието. С промените в закона за МВР висшият пост в министерството трябва да се назначава с указ на държавния глава по предложение на правителството.

Вучков не пожела предварително да обяви кои ще са номинациите му, но на няколко пъти стана ясно, че той ще настоява за смяната на Светлозар Лазаров, който е на поста от началото на правителството на Орешарски.

На излизане от днешното заседание правосъдният министър Христо Иванов отказа да коментира оставката на Вучков.

Вежди Рашидов пък каза пред журналисти че, че „чул нещо такова“, но по това време бил извън заседателната зала, съобщи OFFnews.

Оставката на Вучков дойде само час след като премиерът се срещна с шефа на ФБР Джеймс Коми.

Първи коментари:

Цветанов: Изненадан съм

Силно казано е шокиран, но съм изненадан, така шефът на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов коментира оставката на Веселин Вучков, цитиран от 24 часа онлайн. Той отказа по-подробен коментар с обяснението, че не е запознат с мотивите на Вучков.

Не съм говорил нито с премиера, нито с Вучков. Емоционално и прибързано ще е в момента да коментираме, каза Цветанов.

Запитан дали има нещо знаково в това, че Вучков хвърля оставка в деня, в който в София е шефът на ФБР, Цветанов обясни, че отдава това повече на съвпадение, тъй като днес е и заседанието на Министерски съвет.

На въпрос дали Вучков се е оплаквал пред групата на ГЕРБ за разминаване в позициите и невъзможност за съвместна работа на политическото и професионалното ръководство на МВР, Цветанов отговори, че не е имало детайли, които да сочат в тази посока.

Мерджанов: Оставката на Вучков доказва нестабилността на кабинета

Оставката на министър Веселин Вучков, още веднъж говори за изключителната нестабилност на правителството на Борисов-2, това каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

„Факт, че един от силовите министри подава оставка в един толкова важен момент за страната, говори за нестабилност“, заяви Мерджанов.

По думите му миналата седмица правителството „като че ли висеше заради гласувания външен дълг“. „Макар и да получи толкова „солидна“ подкрепа, говори за толкова нерешени проблеми в управляващата коалиция“, допълни той.

Местан: Оставката показва вътрешен проблем на кабинета

„Право на министъра е да си подаде оставката и е право на министър-председателя да приеме или да не приеме една оставка.“

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналсти в Народното събрание, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Има закон, който беше приет съвсем скоро и в една правова държава законите се изпълняват такива, каквито са“, коментира Местан.

„Не съм в състояние да влизам в какъвто и е да е по-сериозен коментар. Мисля, че по тази тема трябва да се говори отговорно, а отговорното говорене е информираното говорене“, заяви той.

„Все още нямаме никаква информация за мотивите, но това явно показва вътрешен проблем на кабинета“, каза още Местан.

Според него това е ясен сигнал за нестабилност в правителството и Вучков е в правото си да се оттегли от поста.

Колкото до това трябва ли главният секретар на МВР Светлозар Лазаров да запази поста си против волята на Вучков Местан каза, че „има закон и той трябва да се спазва“.

Радан Кънев: Добре е всички лидери на мнозинството да се срещнем с Вучков

Впечатлението ми е, че още няма окончателно решение по въпроса за оставката на Вучков и ще има още разговори през деня.

Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след среща на управляващата коалиция с вицепремиера Румяна Бъчварова в парламента.

„Трябва да обсъдим лично с Вучков мотивите му. Всички лидери на парламентарни групи от мнозинството заедно с ресорните вицепремиери е добре да се срещнат лично с него”, каза Кънев.

Според него обаче оставката на вътрешния министър би бил дестабилизаращ момент. Запитан дали в този акт премиерът показва, че главният секретар на МВР му е по-ценен от министъра Кънев отговори: „Прекалено много интерпретации се правят. Не може да е по-ценен. Надявам се да няма такава зависимост.“

Валери Симеонов: То и аз не мога да работя, но не си подавам оставката

Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов бе лаконичен за мотивите на Вучков за оставката – невъзможност да се работи с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„Ей, голяма работа. То и аз не мога да работя, но не си подавам оставката“, каза Симеонов.

Той увери, че от парламентарната му група не са си сменили позицията да настояват за оставката на главния секретар на МВР.

Кунева: Мотивите за оставка на Вучков са лични

Мотивите за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков са лични и смятам, че не аз трябва да ги коментирам. Няма да се усети никакво разклащане в сектор „Сигурност“.

Това заяви силовият вицепремиер Меглена Кунева по време на традиционния блиц контрол всяка първа сряда на месеца.

Кунева беше попитана за горещия въпрос за оставката на Вучков от зам.-председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Политически аз смятам, че партиите, подкрепящи мнозинството, ще проведат своя разговор и ще намерят решение на оставката на вътрешния министър, каза още Кунева.

Тя посочи, че е работила винаги с удоволствие и добри резултати с Вучков. В момента моето усилие ще бъде насочено към това в системата да няма никакъв трус и несигурност, каза още вицепремиерът и открои присъединяването към  Шенгенското пространство, за което тя отговаря.

Няма случай в последните 25 години след първите 100 дни на кабинета вътрешен министър да си подаде оставката, коментира Мерджанов. По думите му това говори изключително и само за нестабилност на правителството, която не може да не ни притеснява.

Той попита Кунева как ще гарантира, че правителството ще се справи с реформите в МВР. Вицепремиерът обясни, че Вучков остава ангажиран с промените, които е предложил, както и неговият екип.

2 Comments

  1. Борисов ще клати кабинета, който бе създаден с усилията на други хора? До кога?Не е ли време партия ГЕРБ да се осмободи от него и да сложи начело някой независим и с чисто минало.

  2. Борисов,страхуват ли те „библиотекарите“ и агата?Жалко за г-н Вучков-един интелигентен министър.

Коментарите са ограничени.