Съдът реши: Община Бургас ще плати 600 хил. лв. кръвнина за Пейо Янчев

26-годишният мъж загина на 17 септември 2012 г. от тежки травми след като бе затиснат от паднал кестен в центъра на морския град
Пейо Янчев
Пейо Янчев

 

Процесът срещу Община Бургас за падналото дърво, което уби 26-годишния Пейо Янчев, беше прекратен, съобщи „24 часа“.

Днес близките на загиналия и администрацията сключиха споразумение, с което местната управа се съгласява да плати 550 000 лева кръвнина на почерненото семейство. Те продължават да търсят виновните за трагичния инцидент и настояват за адекватни наказания.

Младият мъж загина на 17 септември 2012 г. от тежки травми след като бе затиснат от паднал кестен в центъра на Бургас.

През февруари Общинският съвет даде съгласието си местната администрация да изплати пълната сума на претендирания иск, който с лихвите надхвърля 600 хил. лв.

Съдия Иво Добрев днес прецени, че споразумението не в противоречие със законите на страната и моралните норми. Документът бе подписан от адвокат Евгений Мосинов, който представлява близките на загиналия 26-годишен мъж и Златина Георгиева, шеф на правната дирекция в местната администрация. В залата присъстваха Бранимира Кирилова, майка на сина на Пейо и баща му Алексей Янчев.

С това се слага точка на гражданското производство и страните се задължават да нямат повече претенции по между си.

Продължава обаче наказателното разследване, което две години и половина след случая се води срещу виновно лице. Ако бъде повдигнато обвинение и има осъден, общината трябва да заяви ифнансови претенции към него, обясни Мосинов.

Наказателното производство обаче е зациклило до намирането на експерти, които да направят нова експертиза, тъй като прокуратурата прецени, че не може да се ползва заключението нал.  вещите лица по гражданското дело.