Най-четеното от Vevesti: Слави Бинев – The Mirror

 Слави Бинев - огледалото
Огледало на какво? На цялата заобикаляща ни действителност. На гьонсуратлъка, партийната партизанщина, простащината, липсата на ценности, бабаитлъка и степента на съпротивителните ни сили.

Евгени Петров

 

Слави Бинев не е просто депутат в българския парламент и председател на най-неподходящата за  него комисия. Той е диагноза на реалността. Той е част от прогнилото цяло.

 

 

Защо?

 

Вчера напомних във ФБ, че колеги-журналисти от големи медии масово бъркат „назначен” с „избран”. Ако е назначен – ще го „отзначим” и толкоз. Той е от кохортата депутати, които в представите на мнозинството от българите не се покрива с представите за народен представител. Но по силата на Конституцията сега е народен представител на ВСИЧКИ българи.

 

Слави Бинев е и бивш евродепутат – високоотговорна позиция, която представлява България в ЕС. Между другото там бяха и хора, за които сега никой не чува нищо. Като доведения син на Сидеров и т.н. И всичко това е следствие на изкривената до бруталност политическа среда у нас.

 

За избора на същия Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии  съвсем съзнателно натиснаха бутоните 149 депутати. За малко щеше да бъде избран  с конституционно мнозинство, ако в залата имаше повече екземпляри.

 

Каква е цената на натискането на бутона? Кога да бъдем сигурни, че решенията са премислени, преценени и мотивирани?

 

Не, можем да бъдем сигурни само, че това гласуване отразява като в огледало кулоарните договорки, разпределението на местата, взаимните недопустими компромиси, а дали някой става за тоя пост – майната му.

 

Това гласуване е огледало на тяхната (депутатска) безотговорност. Там, при това гласуване, те не са били нашите представители, не са изразили нашата воля и нашия морал. А техния, който се намира някъде в петите, между чорапите за 20 долара и обувките Timberland.

 

Това гласуване само показва колко струват нашите политици. Същите и подобни на тях не бяха ли на годишнината на агенция ПИК?

 

И такова гласуване не е за първи път. Спомняте ли си безумното гласуване на „Мораториума за земята”? След което Борисов заяви в Брюксел че били обладани от временна лудост. Това беше най-нелепият и срамен пример за депутатска безотговорност, нагаждачество, популизъм и страх за собствената кожа.

 

Бинев е огледало на масовия гьонсуратлък. И защо да си подава оставката? Цяла година и повече едно правителство по най-арогантния и циничен начин отказваше да се вслуша в гласа и волята на народа, не подаде оставка и срина държавата.

 

Защо ДПС да оттегля кандидатурата а Пеевски за евро- и после за  български депутат въпреки реакцията на обществото?

 

Нима бат Сали не остана депутат в Кюстендил, а Местан напук и упорито не го оттегли?

 

Нима председатели на агенции не се барикадират и отказват да напуснат кабинетите си?

 

Нима Искров и УС на БНБ подадоха оставки?

 

Защо за БСП никога не е време за оставки?

 

В парламента е още по-зле. Депутатът е защитен и недосегаем.

 

Защо тогава Слави Бинев да не е шеф на културната комисия? И защо по дяволите да подава оставка?

 

Та Волен Сидеров беше председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, за Бога! И никой от високоморалните ни управляващи не се реши да го отстрани, защото сами трябваше да се държат във властта.

 

Слави Бинев не само че не разбира къде се намира, той дори определя условия и прави публично сделки. „Ще си подам оставката, ако и Орхан Исмаилов и Веселин Пенев я подадат”. Сделка, това е. Общественото мнение, реакции на гилдията, престиж – празни думи.

 

У нас това си е практика. Както пее Слави Трифонов: „Той тая власт ще я стиска до гроба”.

 

У нас никой не си отива достойно от властта, все е жертва на заговор, задкулисие, заинтересовани кръгове и т.н. Няма да си отиде (без принуда) и Слави Бинев.

 

А принудата се изразява в един-два протеста и безкрайни дискусии по медиите. И тя е огледало на нашата действителност. И бат Сали го посрещнаха един-два протеста, и толкоз. Имаме журналистически съюзи. Да сте прочели една декларация от гилдията (не конкретно БНТ и БНР)? Да сте чули мнението на славния в миналото СБЖ? А на медийния съюз на Пеевски? Или на някоя от неговите медии?

 

Задайте си въпроса – а в коя комисия трябва да е Слави Бинев? А Баракова? А самия бат Сали? Сидеров във външната? Пеевски в икономическата? Коя е приемлива за обществото?

 

В никоя? Не може, те все пак са депутати. А защо са депутати?

 

 

До читателите:

 

Ако харесвате тази или други публикации или одобрявате позициите, изразявани в електронния вестник  Vevesti.bg,  моля, подкрепете храбрия ни екип с SMS на кратък No 1935 и текст VEVES на цена 2.40 с ДДС.

 

Повече – на страницата „За нас”.

 

Vevesti.bg