Тайфунът Дамрей взе 27 жертви

Най-малко 27 са вече жертвите на тайфуна Дамрей, връхлетял централните и южни крайбрежни райони на Виетнам, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Други 22-ма души се водят за изчезнали.  Сред тях са и 17 членове на екипажи на малки търговски кораби, потънали край бреговете на провинция Бин Дин. 74 други членове на екипажите бяха спасени по-рано.

Големи са и материалните щети. Над 600 къщи са изцяло разрушени, а близо 40 000 – частично.  Съобщава се за поройни дъждове над цял Виетнам. Виетнамската служба за бедствени ситуации предупреди за очаквани наводнения в ниски крайбрежни райони, а също за внезапни резки покачвания на реки и земни свличания в планинските райони на страната. Около 30 000 души са евакуирани от местните власти. В ликвидацията на последиците участва военна техника.

Дамрей достигна виетнамските брегове вчера с пориви на вятъра  до 25 метра в секунда. Това е 12-ият мощен ураган, връхлетял страната тази година. Най-силно пострадал е южният град Нячанг. Сериозни щети има и в Дананг, намиращ се на 500 км на север. Градът е заплашен от наводнения и свлачища.

Именно в Дананг утре трябва да започне срещата на върха на организацията Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), отбелязва ДПА. Предвидено е президентът на САЩ Доналд Тръмп да пристигне за участие във форума на 10 ноември. Очаква се в него да участват също неговите колеги от Китай и Русия – Си Цзинпин и Владимир Путин. Освен държавни и правителствени ръководители на 21 страни, Дананг очаква над 10 000 гости и делегати, включително видни политици, експерти и международни бизнес лидери.

Тропическата буря нанесе сериозни поражения и в друга страна от Югоизточна Азия – Малайзия. Най-тежко пострада северната островна провинция Пенанг, която е популярна туристическа дестинация и важен индустриален район. От вчера над острова се изсипват поройни дъждове и вилнеят бурни ветрове, съобщи провинциалният шеф Лим Гуан Ен, цитиран от Асошиейтед прес. Според него извилата се над острова буря вероятно е свързана с тайфуна Дамрей, поразил Виетнам.

Съобщава се за гибелта на трима души, а над 2000 са евакуирани. Приливни морски вълни, високи до 3,5 м. са залели нисколежащи райони от острова, включително провинциалната столица Джорджтаун, който е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство заради характерната си архитектура от времето на британското колониално владичество. Под вода е дори центърът на града, който очаква във вторник височайше посещение от британския принц Чарлз и съпругата му Камила.
Според Лим засега не се налага обявяване на извънредно положение, защото ситуацията е под контрол.