Днес започва ромската Нова година

Снимка: pixabay.com

Днес ромите посрещат своята Нова година, наречена още Банго Васил или Василица. По традиция се празнува поне три дни, като веселбите започват още на 13 януари, разказва БНТ.

Дните са свързани с няколко ромски легенди. Според първата Банго Васил е Свети Василий Велики – застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми.

Според втората легенда Банго Васил е „историческа“ личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Най-важна на празничната трапеза е печената и пълнена гъска, с която домакините на висок глас канят ромския светец да се присъедини към веселбата.

Подготовката за празника започва седмица преди 13 януари. Купува се гъска или петел, в случай, че семейството не си отглежда. Птицата трябва да бъде купена най-късно на 12 януари и задължително да преспи в къщата „за да не избяга късмета“. Сутринта на 13 януари гъската или петелът се коли и към 14 ч. започват реалните приготовления. Основна грижа е подготовката на трапезата и изработването на сурвакница. При различните групи роми сурвакниците изглеждат по различен начин. Общото е, че се правят от дрян, различна е украсата.

Празникът е наричан още Василица, тъй като според народните вярвания свети Василий спасил ромите като построил мост над пълноводна река и така те успели да се спасят от удавяне. И до днес във всички краища на страната семействата се събират заедно на този ден и спазват всички вековни традиции.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.