Ирландците празнуват деня на Свети Патрик

Снимка: Пиксабей
Днес хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира

Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват празника на Свети Патрик. Свети Патрик е светецът – покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера.

Празникът на Свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 33 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са мащабни.

На този ден се организира тържествен парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора.

В Чикаго реката се боядисва зелена. Най-големият парад се очаква в Ню Йорк, а в Южното полукълбо най-големи чествания ще има в Сидни.

Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.

Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син, но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: „Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!“

Любопитни факти:

• Св. Патрик е един от светците покровители на Ирландия, който според популярната легенда избавил ирландците от змиите.

• Св. Патрик не е ирландец. Той е роден в Уелс.

• Рожденото име на Св. Патрик не е Патрик. Неговото истинско име всъщност е Мейуин Сукат.

• Днес има над 100 мъжки и женски разновидности на името Патрик.

• Дълги години синьото е цветът, който се асоциира най-често със Св. Патрик, затова и все още ирландският президентски символ е син. В миналото ирландците свързвали зеления цвят с нещастие.

• Денят на Св. Патрик не е само национален празник на Ирландия. Той е признат за национален празник и на миниатюрния карибски остров Монсерат, който има около 4000 жители. През 17 век островът се превръща в дом на голям брой ирландски емигранти.

• Първият парад в чест на Деня на Св. Патрик противно на очакванията не се е състоял в Ирландия, а в САЩ. На 17 март 1762 г. ирландски войници, служещи в английските войскови части, марширувайки прекосили Ню Йорк под звуците на типична ирландска музика. Така те показали своята ирландска принадлежност.

 

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.