Еленко Божков: Увеличението на тока е заради едни измислени разходи на ЕРП-тата

Според бившия член на ДКЕВР скокът можел да бъде ограничен до 5-6%


Еленко Божков: Увеличението на тока е заради едни измислени разходи на ЕРП-тата
Кадър: Нова тв

Оправдано е увеличението на цената на тока най-много до 7.5%, останалите 2.5% трябва да оправдаят едни измислени разходи на ЕРП-тата”, каза в студиото на „Събуди се” бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. „По моите представи увеличението би могло да се ограничи до 5.5-6 процента”, допълни той.

„ЕVN е завела дело срещу България и вчера зададохме въпроса дали този иск е за над 1 млрд. лева”, заяви енергийният експерт Мартин Димитров. „Ако това се крие от българското общество от предишния и от настоящия кабинет, това е пълно безобразие. България не трябва да губи подобни дела и ДКЕВР трябва да е много внимателен какво прави оттук нататък”, допълни той.

 

Божков поясни, че става въпрос за „делото за неизпълнени инвестиционни условия от България при приватизацията”. Тогавашният член на ДКЕВР Светла Димитрова обещала невъзможни норми на възвръщаемост.

 

„Това е иск за нанесени финансови загуби за непризнаване на ремонтни производствени разходи”, обясни енергийният експерт Иван Хиновски. И каза, че става дума за разходи, които не им се признават, затова имало основание за иска. „Говорим за спазване на българското законодателство, това е гръбнакът на енергийната система”, добави той, като според него до газова криза тази зима е малко вероятно да се стигне. „Ние трябва да сме готови обаче, защото вижте какво стана в Украйна, затова щетите трябва да са минимални”, подчерта Димитров.

 

„Председателите на комисията се сменят толкова бързо, сякаш са издухвани от вентилатор. Това не може да осигури сигурност и предвидимост за никого. Нито за нас като крайни потребители, нито за предприятията, които са по веригата. Това е политическа воля”, заяви журналистът Весела Ванева.

Цялото интервю гледайте ТУК.