Дъщерята на Цветан Василев: Пеевски започна да рекетира баща ми

Партия „България без цензура” е представлявала опит на собственика на КТБ Цветан Василев да създаде алтернатива на ГЕРБ и да се освободи от натиска на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Това става ясно думите на дъщерята на банкера Радосвета Василева в онлайн интервю за „Най-добрите” – канал в Youtube.

„Баща ми е търсил различни решения, беше изключително разочарован от управлението на ГЕРБ, в един момент и господин Пеевски започна да го рекетира. Можете да видите най-ясно каква е била целта на ББЦ, като погледнете изказванията на г-н Бареков през април и май 2014 г. – двете партиите, срещу които най-много говори, са ГЕРБ и ДПС”, каза тя.

По думите й Цветан Василев е подкрепил проекта „най-вече с идеи”, а финансирането дошло с „един бонус на г-н Бареков от ТВ7, за който баща ми е съдействал”. В обвинителния акт по делото за фалита на КТБ банката е свързвана с ББЦ, като в резюмето за медиите бяха посочени конкретни траншове към лидера й.

„За г-н Пеевски не бих казала, че отношенията им са били приятелски, никога не е бил в приятелския кръг на баща ми – приятел е човек, с който прекарваш свободното си време, споделяш някакви неща. Баща ми е предприемач, той е видял в Пеевски човек с идеи, с бизнес проекти”, твърди Василева, която припомни твърдението на баща си, че атаките срещу КТБ са се засилили, след като неуспелият председател на ДАНС не е получил безвъзмездно ценни активи на банката.

Тя посочи, че в този период по публикации на „Капитал” и „Дневник” е бил съставен сигнал в ЕК срещу КТБ и последвалата проверка е приключила без открити нарушения. Дъщерята на банкера твърди, че баща й е бил редовно обвиняван за „неща, които е напълно неспособен да извърши”, като дава пример със сигнал до Атлантическия съвет на САЩ, че баща й планира убийството на бизнесмена и съиздател на „Капитал” и „Дневник” Иво Прокопиев.

В същото време обаче тя твърди, че виенската полиция е открила „интересни неща” по подаден от семейството сигнал за планирано покушение срещу Цветан Василев. В интервюто има и сериозни критики към работата на прокуратурата, чийто клиент е и самата Василева, според нея – заради опитите да покаже истината за краха на банката.

И, все пак, кой има интерес от срутването на КТБ? „За мен интересът е най-вече икономически, ако гледаме от гледна точка на теория на конспирацията, може да намерим и политически интерес. Никой от политиците няма интерес от силен национален капитал – той не може да бъде подчинен лесно”.